Postřelená Malala zpátky ve škole a znovu odhodlaná bojovat za práva

Birmingham – Patnáctiletá Pákistánka Malala Júsufzaiová, kterou před pěti měsíci postřelili Talibanci do hlavy kvůli tomu, že propagovala vzdělávání dívek, se po náročné rekonvalescenci vrátila do školy. Nastoupila do školy v Birminghamu, kde ji poslední měsíce lékaři léčili vážná zranění, jež při střelbě utrpěla.

„Moc se těším, konečně se mi splnil sen, že se vrátím do školy,“ říká Malala. „Chtěla bych, aby všechny dívky na světě měly stejnou možnost,“ dodala mladá bojovnice za právo dívek na vzdělání. „Velice se mi stýská po mých spolužácích v Pákistánu, těším se ale na nové učitele a nové kamarády, které tady v Birminghamu potkám,“ dodala. 

Loni v říjnu patnáctiletou Pákistánku postřelili Talibanci, zrovna když šla do školy v údolí Svát. Maskovaní muži zastavili její auto a střelili ji do hlavy a do krku. Malala ale naštěstí přežila, měla ale velmi vážná zranění. Dívku převezli do Birminghamu v Británii, kde podstoupila několik náročných operací, včetně dvou zákroků na lebce. I když ji v únoru lékaři propustili z nemocnice, stále musí Malala docházet na rehabilitaci. 

Malala v roce 2009
Zdroj: ISIFA/Veronique de Viguerie/Getty Images

Malala v roce 2009 začala psát blog pro BBC, ve kterém popisovala, jak si přála chodit do školy, ale bála se kvůli útokům Talibanu. Ten má v údolí Svát silnou základnu, je přitom proti tomu, aby se dívky vzdělávaly. 

Postupně začala vydávat Malala krátké přehledy zpráv, které přebírala západní média včetně CNN. „Mám právo na vzdělání,“ prohlásila v roce 2011 Malala v rozhovoru pro CNN. „Mám právo na to si hrát, mám právo si zpívat, mluvit, jít nakupovat,“ dodala v rozhovoru. Právě pro silný hlas a takové výroky se ale nakonec stala terčem útoku Talibanu.