V Helsinkách najel opilý muž autem do chodců, jedna žena je po smrti

V Helsinkách najel muž automobilem do davu. Na místě zemřel člověk, další čtyři utrpěli zranění a jsou v péči lékařů. Policie zadržela asi 50letého řidiče, který byl zjevně pod vlivem alkoholu. O terorismus podle všeho nešlo, sdělily bezpečnostní složky.

K incidentu došlo v centru finské metropole, na křižovatce mezi ulicemi Lönnrotinkadun a Annankadun. „Automobil zjevně najel do lidí na chodníku,“ uvedl komisař Patrik Karlsson.

Obětí incidentu se stala žena z Finska. Čtyři osoby – dvě ženy a dva muži – s různými druhy zranění záchranáři převezli do nemocnice. Podle policie jsou mezi zraněnými dva ruští občané, jeden člověk z Finska a jeden z Estonska.

Podle policie je řidič Fin a je zmatený, na výslech tudíž ještě nedošlo – zatím mu byla pouze odebrána krev. „Nemůžeme omezit život v ulicích tak, aby bylo možné zabránit každé individuální akci intoxikované osoby,“ podotkl Karlsson.

Tragédie se odehrála necelých pět set metrů od helsinské katedrály, dominanty finské metropole. Oblast byla uzavřena.

Neštěstí v Helsinkách
Zdroj: Roni Rekomaa/Lehtikuva/Reuters

Neštěstí zpočátku vyvolalo obavy, že by mohlo jít o teroristický útok. Vůz si totiž v poslední době ke spáchání atentátu zvolili radikálové hned v několika zemích. V jihofrancouzském Nice zabil útočník loni v červenci pomocí nákladního vozu na promenádě 86 lidí.

Stejným způsobem zavraždil loni v prosinci atentátník 12 lidí včetně jedné Češky v Berlíně. V dubnu spáchal pomocí nákladního vozu teroristický útok také islamista ve Stockholmu. Zabil tehdy pět osob. Autem zabíjeli útočníci také při třech letošních teroristických útocích v Londýně.