Hamburský útočník měl být v kontaktu s islamisty. Ubodal muže, šest lidí zranil

Policie v severoněmeckém Hamburku zatkla muže, který v místním supermarketu Edeka ubodal jednoho člověka a dalších šest lidí zranil. Muže přemohli svědci tragické události nedaleko místa činu. Podle AFP je mu 26 let a narodil se ve Spojených arabských emirátech. Muž je Palestinec, píše Tagesspiegel. Ahmed A. prý měl kontakty na islámské radikály.

Zahynul padesátiletý Němec, zranění utrpěla také 50letá žena a čtyři muži ve věku 64, 57, 56 a 19 let. Posledním zraněným je 35letý muž, jenž pomáhal prchajícího útočníka přemoci. Zranění některých osob jsou vážná. Lehce poraněný je i samotný útočník.

Muž dorazil do Německa s migrační vlnou

Podle bulvárního Bildu přišel pachatel do Německa s uprchlickou vlnou a žil v centru pro běžence v Hamburku. Útočník byl „zjevně cizinec, který měl zemi opustit“. Ale nemohl být deportován, protože u sebe neměl žádné doklady, sdělil starosta Hamburku Olaf Scholz.

„Jsem rozezlený, že to byl zjevně někdo, kdo požádal o ochranu u nás v Německu a poté na nás namířil svou nenávist,“ konstatoval starosta, který vyjádřil soustrast obětem a jejich příbuzným.

Ahmed A. byl znám německým úřadům kvůli radikálním islamistickým názorům. Pachatel měl konkrétně kontakty na salafisty, trpěl psychickými problémy a konzumoval drogy, napsal Spiegel.

Události, komentáře k útoku v Hamburku a uprchlíkům v Evropě (zdroj: ČT24)

„Jsme ve fázi vyšetřování. Zatím nemůžeme nic vyloučit,“ sdělila policie na dotaz, zda se jednalo o teroristický útok. Některá německá média spekulují, že šlo o nepodařenou loupež, policie to ale zatím nepotvrdila - stejně jako informaci od svědků, že útočník křičel Alláhu akhbar (v arabštině Bůh je veliký).

Muž bodal v pátek odpoledne náhodně do lidí v nákupním středisku Edeka na ulici Fuhlsbütteler Strasse v hamburské čtvrti Barmbek, uvedl bulvární deník Bild.  

Zřejmě jednal na vlastní pěst. Do nákupního střediska vběhl s kuchyňským nožem přímo z ulice. „Začal okamžitě bodat do zákazníků, zabil přitom jednoho člověka a několik dalších zranil,“ uvedla policejní mluvčí Heike Uhdeová.

„Stál jsem u pokladny, když pachatel dorazil. Měl obrovský nůž. Potřísněný krví. Mával kolem sebe rukama. Pomyslel jsem si, že teď mě zabije,“ řekl německým médiím jeden ze zákazníků.

„Seděl jsem s přáteli v pekárně naproti supermarketu, pili jsme kávu. Najednou se objevil zkrvavený muž s nožem. Za ním běželo několik lidí. Při běhu křičel Alláhu Akbar,“ popsal situaci pro Bild svědek.

Muže pronásledovali svědci, kteří jej nakonec přemohli a čekali na policii, která dotyčného zatkla. Bild zveřejnil jeho fotografii, kde sedí zakrvácený v policejním vozu.