Fukušima v potížích, nefungovalo chlazení paliva

Tokio – Japonská jaderná elektrárna Fukušima, kterou před dvěma lety silně poškodilo zemětřesení a tsunami, měla od včerejška potíže. Výpadek proudu vyřadil chladicí systémy a vyhořelé jaderné palivo se začalo zahřívat. Dnes se podařilo chlazení obnovit. Teplota zůstala v bezpečných mezích a reaktory neutrpěly žádnou újmu. Pracovníci společnosti Tepco se nyní podle mluvčího firmy snaží zjistit příčiny výpadku chlazení po krátkém odpojení dodávek elektřiny.

Chlazení několika nádrží s vyhořelým nukleárním palivem nefungovalo od pondělního večera. Problém s ochlazováním nádrží s vyhořelými palivovými tyčemi byl zaznamenán v blocích 1, 3 a 4. Chlazení reaktorů samých zasaženo nebylo, uvedla firma Tepco, která elektrárnu provozuje.

„Bezprostřední nebezpečí nehrozí. Trvalo by čtyři dny, než by nádrž s nejvyšší teplotou dosáhla bezpečnostního limitu,“ prohlásil Keniči Tanabe, mluvčí společnosti Tepco.

Podle firmy Tepco se teplota nádrže s nejvyšší teplotou v bloku čtyři dnes ráno pohybovala kolem 30,5 stupně Celsia, přičemž bezpečnostní limit je 65 stupňů.

„V nejhorším případě máme systém, který umožňuje doplnit vodu do nádrží. Je to dvojí strategie, která nám poskytuje čas najít řešení, než se zvyšování teploty vymkne z rukou,“ řekl Masajuki Ono, jeden z představitelů firmy Tepco. Ono nicméně přiznal, že elektrárna je stále velmi zranitelná, protože funguje s provizorním zařízením.

Telefonát Dany Hašimotové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod