Americké úřady nebudou stíhat pěstouny ruského chlapce

Washington - Úřady v USA nebudou stíhat texaskou rodinu kvůli lednové smrti jejich adoptovaného syna z Ruska. Úmrtí tříletého dítěte přitom ochladilo vztahy mezi Washingtonem a Moskvou. Rusko jeho skon označilo za důsledek „nelidského zacházení“, pitva ve Spojených státech označila jeho smrt za nehodu.

Moskva dlouhodobě kritizuje okolnosti smrti tříletého Maxe Shattoa. Adoptivní matka tvrdí, že Maxe našla v bezvědomí na zahradě. Chlapec po převozu do nemocnice zemřel.

Ruští poslanci koncem února vyzvali americký Kongres, aby pomohl s návratem dvouletého bratra Maxe, o něhož se rodina doposud stará. Moskva rodinu obviňuje, že chlapce bila.

Rusko nedávno zakázalo adopce ruských dětí náhradními rodinami ve Spojených státech. Zákaz odůvodňuje nepotrestanými úmrtími adoptovaných ruských dětí v Americe. Všeobecně se ale má za to, že je to odveta za americké sankce uvalené na ruské činitele zapletené do porušování lidských práv.

Ze 60 000 adoptovaných dětí asi dvě desítky od roku 1996 zemřely vinou svých amerických rodičů. Kritici zákazu argumentují, že nesrovnatelně více ruských dětí umírá každým rokem ve vlasti vinou svých krajanů a že zákaz maří životní šance především dětí, které kvůli postižení či nemocem nemají šanci získat v Rusku náhradní rodiče.