Střední Německo zasáhly povodně, meteorologové varují před dalšími dešti

Vytrvalé deště, které v posledních dnech zasáhly německé spolkové země Durynsko, Sasko-Anhaltsko a Dolní Sasko, způsobily záplavy. Středoněmecké město Goslar, jehož centrem se valí masy vody, vyhlásilo stav nebezpečí. V nedalekém městě Wernigerode pohřešují jednu ženu. Lepší počasí obyvatele zasažených regionů prozatím nečeká, meteorologové předpovídají další déšť.

Devětašedesátiletá žena, která se pohřešuje, se podle policie ztratila poblíž řeky Holtemme, která třiatřicetitisícovým městem Wernigerode protéká. Nedá se proto vyloučit, že do rozvodněné řeky spadla.

Zaplavené centrum Goslaru
Zdroj: Swen Pförtner/ČTK/DPA
Zaplavený Goslar
Zdroj: Swen Pförtner/ČTK/DPA

Podle německých médií hrozí přelitím přehradní nádrž Zillierbachtalsperre. Pokud by se tak skutečně stalo, musela by být evakuována celá čtvrť Silstedt.

Protipovodňové zábrany v Hildesheimu
Zdroj: ČTK/DPA/Silas Stein
Hasiči v Hildesheimu kontrolují stoupající hladinu řeky Innerste
Zdroj: ČTK/DPA/Silas Stein

Rozvodněné vodní toky trápí i Goslar, jehož centrum se z velké části ocitlo pod vodou a jen těžko se do něj nyní dá dostat. Evakuován tam byl domov důchodců i jeden hotel.

Na možnost evakuace se připravují i v dolnosaském Hildesheimu. „Naše hráze zatím drží. Stejně jako dříve jsme připraveni na vše. I na evakuaci,“ uvádějí místní hasiči, kteří sledují stoupající hladinu řeky Innerste.

Zaplavené město Rhüden v Dolním Sasku
Zdroj: Swen Pförtner/ČTK/DPA

Přes noc v Hildesheimu bojovalo s živlem asi 200 hasičů. „Stavěli jsme hráze z pytlů s pískem a prověřovali, zda vydrží tlak vody,“ uvedli ráno. Na některých místech se rozvodněné řece podařilo přes hráze proniknout, vesměs šlo ale o travnaté pobřežní plochy.

Radnice Hildesheimu oznámila, že řeka Innerste dosáhla v noci rekordní hladiny. Zatímco při povodních v roce 2007 ukazoval vodočet ve městě výšku hladiny na 675 centimetrech, v noci na středu to bylo 694 centimetrů.

V Durynsku vydaly úřady varování před povodní pro řeky Leine, Unstrut a Werra.

Vytrvalé deště zasáhly i Berlín
Zdroj: ČTK/DPA/Wolfgang Kumm

Prudké deště, které do některých oblastí středního Německa za posledních 48 hodin přinesly přes 100 litrů srážek na metr čtvereční, komplikují v menší míře situaci také v Bavorsku, Braniborsku nebo v Berlíně.