Senátoři schválili zahájení debaty o Obamacare. Na první pokus ale zrušení reformy neprosadili

Americký Senát začal projednávat zrušení Obamovy historické reformy zdravotnictví, která zajistila pojištění milionům Američanů. Pro zahájení debaty byla těsná většina zákonodárců. Účastnil se jí i vlivný republikán John McCain, který trpí zhoubným nádorem na mozku. Pro osud reformy bude jeho hlas klíčový, míní americká média.

Republikáni sice mají ve 100členném Senátu těsnou většinu 52 křesel, pokud jde o reformu zdravotnictví, tak byli ale dosud nejednotní. Z 52 republikánů se jich pro zahájení debaty vyslovilo padesát. Rozhodující jednapadesátý hlas pak dodal viceprezident Mike Pence, který je z titulu své funkce nevoleným předsedou Senátu.

Naopak proti zahájení debaty o Obamacare se vyslovily dvě republikánské senátorky: Lisa Murkowská z Aljašky a Susan Collinsová ze státu Maine. Změny odmítli také všichni demokraté.

V následném hlasování se ale k návrhu zrušení Obamovy zdravotnické reformy vyjádřilo kladně jen 43 senátorů - devět republikánských senátorů a také všichni demokraté hlasovali proti. Je to první z několika hlasování, které se tento týden v této věci očekávají, napsala agentura Reuters.  

Jaký postup se dá nyní očekávat?

Jak přesně nyní budou senátoři dále postupovat, není podle médií zcela jasné. Zdá se, že se soustředí na dvě možnosti. První je odvolání reformy a její nahrazení návrhem, který prozatím nemá podporu všech republikánských senátorů. 

Druhou cestou by mohlo být zrušení Obamacare s dvouletým odkladem, což by zákonodárcům poskytlo delší čas k vypracování náhrady. Republikánští senátoři navíc zvažují, že připraví jakousi odlehčenou verzi svého návrhu, ze kterého v rámci hledání kompromisu vypustí kontroverzní části. Někteří republikáni původní návrh kritizují, neboť podle nich je náhrada příliš omezená a nejde dostatečně do hloubky, dalším se zase nelíbí příliš rozsáhlé škrty v sociálních programech.

Obamacare
Zdroj: Nate Chute/Reuters

 BBC v komentáři poznamenala, že šéf republikánské senátní většiny Mitch McConnell by dokonce mohl stranický návrh zcela rozbít na několik dílů, o kterých by postupně nechal hlasovat. Tak by mohl dosáhnout zrušení některých částí Obamacare, které republikáni nejvíce kritizují.

Pokud se republikánům v Senátu podaří cokoli schválit, čeká je další kolo jednání se Sněmovnou reprezentantů, která rovněž musí vyslovit souhlas. V případě následné dohody o kompromisu a jejím schválení ve Sněmovně reprezentantů se návrh vrátí zpět do Senátu ke konečnému posouzení.

Rozkol v Trumpově straně

Plán na náhradu Obamacare, který přijala Sněmovna reprezentantů a jenž se líbil prezidentu Donaldu Trumpovi, mezi některými republikánskými senátory čelil kritice. Senátoři proto přišli s vlastním návrhem, ani ten ale nenašel souhlas všech.

Donald Trump evidentně neměl připravený žádný plán, ač jeho ministr zdravotnictví přišel z Kongresu jako republikán a byl tím, kdo propagoval zrušení Obamacare v uplynulých sedmi letech.
Daniel Anýž
novinář

Někteří tvrdili, že náhrada reformy je příliš omezená, dalším se naopak nelíbil rozsah škrtů, který by ohrozil financování některých programů pro plánované rodičovství či pro chudé. Vedení republikánů se pak rozhodlo odhlasovat alespoň konec Obamacare s tím, že náhrada bude dojednána během dvou příštích let.

Zrušením zdravotní reformy bez jakékoli náhrady by přitom do roku 2026 přišlo 32 milionů Američanů o své zdravotní pojištění, tvrdí nezávislý Rozpočtový úřad Kongresu (CBO).

„Obamacare je smrt,“ prohlásil ale v úterý znovu Trump. „Senát musí schválit zákon a dodat ho na můj stůl, abychom konečně mohli ukončit katastrofu v podobě Obamacare jednou provždy,“ řekl prezident, který pochválil McCaina, že se dostavil navzdory nedávné operaci.

  • Republikáni si mohou dovolit jen dva hlasy proti. V případě hlasování padesát na padesát rozhoduje svým hlasem viceprezident Mike Pence.

Sám McCain Trumpa v případě zahájení debaty podpořil, prohlásil ovšem, že nebude hlasovat pro republikánský návrh náhrady v podobě, v jaké nyní je, a vyzval k vytvoření nové legislativy v režii jak republikánů, tak i demokratů. 

Osobně přitom s reformou Baracka Obamy nesouhlasí. V loňské kampani za své znovuzvolení senátorem učinil ze zrušení Obamacare ústřední téma. „Není pochyb o tom, že Kongres musí nahradit Obamacare, která postihla Arizoňany jedním z největších zdražení pojistek v rámci USA,“ řekl tento měsíc s tím, že podporuje dostupnou a kvalitní zdravotní péči.

Kritizoval proto fakt, že senátní návrh republikánské verze reformy v Arizoně dostatečně nepokrývá financování péče pro sociálně slabé v rámci programu Medicaid.

Horizont ČT24: Kongres řešil zdravotní reformu i protiruské sankce (zdroj: ČT24)