Češka zraněná při útoku v Hurghadě je v kritickém stavu

Češka zraněná při útoku na turisty v egyptské Hurghadě je v kritickém stavu. Uvedl to lékař Petr Kolouch, vedoucí týmu českých zdravotníků, kteří na místo odletěli. Podle něj má zraněná žena maximální možnou péči, ale není schopna převozu. Žena je hospitalizována v káhirské nemocnici, čeští lékaři zůstávají na místě.

„V tuto chvíli je bohužel pacientka v kritickém stavu, má maximální možnou léčbu, ale není schopna ani převozu na letiště. O rodinu pacientky se stará tým odborníků z vojenského Medevacu a připravují bezpečný návrat blízkých domů. Další rozhodnutí padne zítra,“ uvedl Kolouch.

„Spolupracujeme s místními odborníky, stav hodnotí tři čeští lékaři a čtyři egyptští. Konzilium je ve shodě, že v tuto chvíli nelze pro pacientku dělat více. Všichni přítomní lékaři jsou specialisté na urgentní medicínu a intenzivní péči,“ pokračoval.

„V celém průběhu léčby a z dostupné dokumentace a reportu vedoucích lékařů nemocnice v tuto chvíli nebylo nalezeno žádné pochybení. Stav hodnotíme jako multiorgánové selhání,“ uzavřel Kolouch. 

Zaorálek: O případném převozu zraněné rozhodnou lékaři až na místě (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek uvedl, že čeští lékaři měli před cestou pouze zevrubné informace o stavu zraněné. „Sám budu čekat na zprávu, kterou nám podají z místa. Egyptské úřady s námi dobře spolupracují, také tam velmi dobře pracuje naše ambasáda, ale zatím máme informace jen z druhé z ruky,“ upozornil.

V pondělí odpoledne Černínský palác informoval o tom, že zdravotní stav ženy, která leží v nemocnici v Káhiře, se prudce zhoršil. Ještě v pondělí ráno přitom byla podle ministerstva žena v dobrém stavu.

S ohledem na žádost rodiny ministerstvo nezveřejňuje bližší informace o stavu zraněné. V nemocnici v Káhiře je podle české diplomacie její rodina i zástupci českého velvyslanectví v Egyptě.

Při útoku zemřely dvě turistky

Šestatřicetiletá Češka byla zraněna 14. července v Hurghadě, kde mladý muž zaútočil nožem na turisty na pláži. Dvě německé turistky zabil a další turistky zranil, mezi nimi i ženu z Česka. Utrpěla středně težká poranění, útočník ji zasáhl do nohy a do zad. Žena byla vrtulníkem převezena do nemocnice v Káhiře.

Podle vyšetřovatelů vraždil osmadvacetiletý Egypťan. Agentura DPA později s odvoláním na káhirské bezpečnostní kruhy uvedla, že udržoval kontakty s radikály z Islámského státu a jednal podle jejich pokynů. Podle prokuratury ale jeho motiv zůstává nejasný.