Více raket na Aljašce: USA posílí obranu proti Severní Koreji

Washington - Spojené státy posílí raketovou obranu na Aljašce proti zvýšené hrozbě útoku z KLDR. Kromě toho umístí radarovou stanici protiraketové obrany v Japonsku, uvedl americký ministr obrany Chuck Hagel s tím, že nynějších 30 pozemních protiraketových střel na Aljašce doplní dalších 14 raket. Země tak reaguje na hrozby Pchjongjangu, který minulý týden Washingtonu pohrozil preventivním jaderným útokem a vypověděl dohody o neútočení s Jižní Koreou.

Nové opatření by podle Hagela mělo „zachovat náskok“ USA před hrozbami z Íránu, a zejména ze Severní Koreje, která v prosinci podle Západu vystřelila balistickou raketu a v únoru uskutečnila třetí jadernou zkoušku.

Chuck Hagel, americký ministr obrany:

„Spojené státy mají raketový systém, který nás do určité míry dokáže ochránit před balistickými střelami. Severní Korea ale v posledních době dále vyvinula svoje možnosti a navíc zahájila sérii nezodpovědných a lehkovážných provokací.“

Nejde ale o okamžitá opatření. Plán ministerstva obrany počítá s tím, že se posílí protiraketový systém USA do roku 2017. Právě základny v Kalifornii a na Aljašce jsou pilířem celého protiraketového systému, který ovšem není ve Spojených státech zatím vyzkoušený. Jeho úspěšnost při potenciálním útoku ze strany Severní Koreje tak není zcela jistá.

Pchjongjang minulý týden pohrozil Washingtonu preventivním jaderným útokem a vypověděl dohody o neútočení s Jižní Koreou. Spojené státy poté oznámily uvalení sankcí proti severokorejské bance, kterou režim využívá zejména ke směně zahraničních měn. Napětí na Korejském poloostrově v těchto dnech dosáhlo nejvyšší úrovně od roku 2010. 

Telefonát Martina Řezníčka (Zprávy ve 23) (zdroj: ČT24)