V Kábulu se odpálil atentátník i s autem, zemřely tři desítky lidí

Při útoku sebevražedného atentátníka v západní části afghánské metropole přišlo podle britské zpravodajské stanice BBC o život nejméně 30 lidí. Informace o počtu obětí se ovšem rozcházejí. Další čtyři desítky Afghánců utrpěly zranění. K útoku se přihlásilo radikální islamistické hnutí Taliban.

Vražedný incident se odehrál v pondělí ráno na západě města, když automobil napěchovaný trhavinami narazil do autobusu převážejícího zaměstnance ministerstva důlního průmyslu. První fotografie z místa zachycovaly ulici zahalenou kouřovým mrakem, ohořelé stromy, několik menších požárů a silně poničené domy a obchody.

K útoku došlo ve čtvrti, kterou obývají převážně šíitští Hazárové a žijí zde i někteří prominentní politici včetně hazárského vůdce Muhammada Muhakíka. Nejedná se navíc o první útok v této části města. Minulý měsíc zde proběhl jiný sebevražedný atentát, při němž přišel o život významný šíitský duchovní.

Podle některých zdrojů bylo terčem pondělního útoku právě Muhakíkovo sídlo, protože vůz explodoval před prvním kontrolním stanovištěm u politikovy rezidence. Mezi mrtvými jsou kromě civilistů i členové Muhakíkovy ostrahy. Mluvčí ministerstva vnitra i někteří svědkové ale tvrdí, že cílem byl mikrobus se zaměstnanci ministerstva důlního průmyslu.

Krátce po incidentu se k útoku prostřednictvím Twitteru přihlásilo islamistické hnutí Taliban, přičemž uvedlo, že exploze zabila 37 zaměstnanců afghánských zpravodajských služeb. Podle agentury Reuters však Taliban často tvrdí, že jeho útoky zabily více vládních zaměstnanců, než tomu je ve skutečnosti.

Kromě talibanců trápí zemi příznivci IS

Afghánistán od odchodu většiny zahraničních bojových jednotek v roce 2014 čelí mnoha politickým a bezpečnostním problémům. Prezident Ašraf Ghaní se potýká se stále častějšími povstaleckými akcemi hnutí Taliban a s novou teroristickou skupinou, která je spřízněna s organizací Islámský stát.

Během první poloviny tohoto roku zahynulo při násilnostech v Afghánistánu už 1662 civilistů. Nejméně pětina všech letošních civilních obětí připadá na Kábul. Na konci května tam při mohutném bombovém atentátu spáchaném s pomocí nákladního automobilu zahynulo nejméně 150 lidí.

Nejnovější útok je už desátým velkým atentátem v Kábulu od počátku roku, uvedla agentura DPA. Hazárská komunita si v těchto dnech připomíná první výročí atentátu proti několikatisícové demonstraci svých příslušníků v Kábulu, kde loni 23. července zahynulo 84 lidí a dalších 300 bylo zraněno. Šlo také zároveň o první atentát v Kábulu, k němuž se přihlásil Islámský stát.