Gabčík s Kubišem mají v Anglii pamětní desku. Na hrobě spřátelené rodiny

V Anglii odhalili pamětní desku Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi. Pomník československým parašutistům, kteří před 75 lety provedli atentát na Reinharda Heydricha, věnovali v malé západoanglické obci Ightfield. Deska se nachází na hrobě rodiny Ellisonových, se kterými se Gabčík s Kubišem během svého výcviku ve Velké Británii spřátelili.

Deska připomínající Gabčíka s Kubišem v Ightfieldu
Zdroj: Velvyslanectví ČR v Londýně

Parašutisté se na atentát připravovali blízko města Whitchurch, konkrétně na hradě Cholmondeley, který sloužil československé exilové vládě. Tehdy se potkali s rodinou Ellisonových z nedalekého Ightfieldu.

Parašutisté se s nimi seznámili díky dcerám Ellisonových, Lorně a Edně, které potkali v kině. Rodinu navštěvovali i po ukončení svého působení v Cholmondeley a také si s Ellisonovými psali.

Iniciátorem pamětní desky je potomek rodiny Neil Ruscoe, jejím autorem pak britský odborník na operaci Anthropoid John Martin. Slavnostního odhalení se zúčastnili také členové rodiny Ellisonových, projekt podpořily i rodiny obou parašutistů.

Odhalení pamětní desky československým parašutistům
Zdroj: Velvyslanectví ČR v Londýně

Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha je považován za jednu z nejvýznamnějších akcí českého odboje. Gabčík s Kubišem na něj zaútočili 27. května 1942, Heydrich zraněním podlehl 4. června. Po atentátu nastal v protektorátu teror a masové popravy, jejichž vrcholem bylo v červnu 1942 vyhlazení Lidic a Ležáků.

Parašutisté z výsadku Anthropoid se přes tři týdny skrývali, nakonec je v kryptě chrámu svatého Cyrila a Metoděje Němci vypátrali na základě zrady jednoho z nich, Karla Čurdy. Následný boj 18. června 1942 nepřežil ani jeden z parašutistů. V kryptě padli Gabčík, Kubiš, Josef Valčík, Adolf Opálka, Josef Bublík, Jan Hrubý a Jaroslav Švarc.