Lidé se dobývali k Chávezovi, aby ho naposledy viděli

Caracas - Státní smutek za zesnulého prezidenta Venezuely Huga Cháveze je u konce – jeho ostatky dnes budou slavnostně uloženy do vojenského muzea v Caracasu. Mnozí lidé ale chtěli ještě na poslední chvíli spatřit jeho tělo v rakvi. Před vojenskou akademií, kde je vystavené, se domáhali vstupu.

Jenže Chávezovo tělo nakonec nejspíš trvale vystavené nebude – prozatímní prezident Nicolás Maduro nedávno upozornil, že na plánovaný balzamovací proces už je pozdě. Permanentní balzamování prý nedoporučili oslovení ruští a němečti experti, kteří mají s úpravou mrtvých státníků bohaté zkušenosti. 

A právě to vyvolalo mezi lidmi, kteří tělo ještě neviděli, paniku a stovky se jich na poslední chvíli chtěly dostat k rakvi do vojenské akademie v Caracasu. 

Chceme vidět Cháveze! 

Rozvášněný dav, který začal ve frontě po uzavření akademie bourat i kovové zábrany, museli usměrňovat vojáci. „Je tady tolik lidí, kteří do fronty dorazili včas – a oni teď uzavřeli všechny vstupy. Všichni jsme sem přišli, abychom viděli našeho prezidenta. Je to naše poslední rozloučení s ním a oni nás nechtějí pustit dovnitř,“ zoufal si jeden z obdivovatelů zesnulého prezidenta. 

Úřady očekávají, že na poslední cestě do vojenského muzea vyprovodí Huga Cháveze tisíce lidí. Ve třech oblastech už proto vyhlásili prázdniny a přímo v Caracasu uzavřeli kvůli průvodu dvě hlavní silnice.

Lidé se rozlítili, že nemohli vidět Cháveze (zdroj: ČT24)
Vydáno pod