Brusel varuje Spojené státy před dalšími protiruskými sankcemi. Ohrozily by energetiku

Události: Kongres se dohodl na nových protiruských sankcích, Trump je proti (zdroj: ČT24)

Republikáni a demokraté se v americkém Kongresu shodli na podobě zákona, který by umožnil uvalení dalších sankcí proti Rusku, Íránu a KLDR. Evropská komise v reakci vyzvala Washington, aby své kroky koordinoval s partnery ze skupiny G7. Další sankce by mohly mít „široké a nezamýšlené“ důsledky pro Evropskou unii, především pro její energetiku, varoval Brusel.

Nové protiruské sankce už v červnu hladce prošly Senátem. Nyní představitelé obou komor Kongresu oznámili, že se dohodli na odstranění zásadních překážek k přijetí zákona. Sněmovna má o balíku opatření hlasovat v úterý. Proti se staví americký prezident Donald Trump.

Nové sankce by mohly dopadnout například na výstavbu druhé větve plynovodu Nordstream z Ruska pod Baltským mořem do Německa. Berlín už varoval USA před odvetou, pokud by další sankce měly zasáhnout firmy, které se na jeho výstavbě podílejí, zejména ruský Gazprom, uvedla agentura Reuters.

Mají být podle amerického Kongresu namířeny především na jedince a firmy spojené s pokusy ovlivnit americké prezidentské volby. Zavedly by také nová opatření v oblastech těžby surovin, zpracování kovů a námořní i železniční dopravy.

Schválený návrh potvrzuje dřívější sankce vyhlášené exekutivním nařízením bývalého prezidenta Baracka Obamy. Reaguje také na ruskou agresi v Sýrii a na Ukrajině.

„Postihy jsou nejúčinnější, když jsou koordinovány. V současné době naše sankční režimy koordinovány jsou. V důsledku toho se jejich dopad v praxi zvyšuje, a jsme tak schopni vyhnout se překvapení nebo zvládat potenciální dopad na naše vlastní hospodářské subjekty,“ zní stanovisko Evropské komise.

Návrh také značně omezuje prezidentovy možnosti opatření odvolat. Trump, který se snažil přijetí zákona zabránit s tím, že pro jednání s Ruskem potřebuje diplomatické páky, normu nemusí podepsat.

Návrh se řeší ve chvíli, kdy Amerika řeší možné zapojení Trumpovy rodiny do ovlivňování voleb Ruskem. Prezident své blízké vytrvale hájí a na Twitteru naznačil, že by jim mohl udělit milost. „Všichni souhlasí, že prezident USA má plnou moc udělit milost, pokud se domnívá, že jediným zločinem jsou ÚNIKY proti nám. FALEŠNÁ ZPÁVA,“ napsal. 

„Pravda je taková, že prezident nebude muset nikoho omilostňovat, protože celá ta věc s Ruskem je nesmyslná,“ uvedl nový šéf komunikace Bílého domu Anthony Scaramucci. 

Pochybné kontakty měl s Rusy kromě Trumpova syna udržovat jeho zeť a poradce Jared Kushner. Ten bude před senátním výborem pro tajné služby vypovídat za zavřenými dveřmi už v pondělí.

Vydáno pod