V Egyptě dostalo 28 lidí trest smrti za pumový útok na prokurátora

Soud v Káhiře v sobotu vynesl trest smrti nad 28 lidmi souzenými za podíl na vraždě bývalého generálního prokurátora Hišáma Barakáta. Dalších 38 osob poslal do vězení na deset let až doživotí, napsala agentura DPA.

Tresty smrti soud doporučil minulý měsíc a velký muftí, nejvyšší náboženská autorita Egypta, je schválil. Odsouzení se proti nim mohou odvolat.

Generální prokurátor Barakát zahynul v roce 2015 na následky zranění, jež utrpěl při pumovém útoku. Dohlížel na procesy s tisícovkami islamistů a atentát se označoval za první útok na takto vysoce postaveného egyptského činitele za 25 let. Egypt pak zpřísnil protiteroristické zákony a rozšířil pravomoci policie.

Podle egyptského ministerstva vnitra atentát naplánovali islamisté z Muslimského bratrstva a palestinského Hamasu, avšak obě skupiny to popřely.

Ministerstvo vnitra loni zveřejnilo video se záznamy přiznání několika mladíků. Tvrdili na něm, že je v palestinské Gaze vycvičili členové vládnoucího radikálního hnutí Hamas. Před soudem ale někteří výpověď změnili a uvedli, že byli k doznání donuceni mučením.