Církev jako nevládní organizace, varoval papež

Vatikán – Papež František dnes večer odsloužil ve Vatikánu první veřejnou mši, kterou zakončil konkláve. Varoval při ní, aby se katolická církev nestala pouze milosrdnou nevládní organizací. Ve Vatikánu jsou v plném proudu přípravy na Františkovu úterní inauguraci. Kdo na ní bude reprezentovat Česko, se zatím neví.

„Můžeme jít, kamkoli budeme chtít, můžeme dokázat mnoho věcí, ale jestli nebudeme následovat Ježíše, něco je špatně. Staneme se jen milosrdnou nevládní organizací, a ne církví, která je mostem ke Kristu,“ prohlásil večer na mši v Sixtinské kapli papež před zraky kardinálů. 

Kdo podle něj uznává světské hodnoty místo těch duchovních, je jako dítě, které staví hrad z písku na pláži. „Všechno se pak zhroutí,“ varoval papež. Papež přednesl kázání v italštině a neměl žádné poznámky, tedy mluvil spatra. Bohoslužba Per la Chiesa (Pro církev) vedená Františkem oficiálně ukončila konkláve, které novou hlavu římskokatolické církve vybralo. V Sixtinské kapli se mše zúčastnilo 114 ze 115 kardinálů, kteří zasedali v konkláve - tím stopatnáctým je právě František, dosavadní argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio. 

Nově zvolený papež František dopoledne dorazil do římské baziliky Panny Marie Sněžné k soukromé modlitbě. Modlitba v Pavlově kapli trvala asi půl hodiny a papež na místo dorazil v neokázalém vozidle bez vatikánské poznávací značky. K modlitbě Františka doprovázel mimo jiné Georg Gänswein, tajemník jeho předchůdce Benedikta XVI. a prefekt papežské domácnosti.

Návštěva baziliky Panny Marie Sněžné byla nečekaná a místní kněze notně překvapila. A to přesto, že ještě jako kardinál vždycky při návštěvě Vatikánu do chrámu kvůli hlubokému vztahu k ikoně Panny Marie s Ježíškem zavítal.

V pátek přijme František v Klementinském sále apoštolského paláce všechny kardinály, tedy i starší 80 let, kteří volit už nemohli.

V sobotu v 11:00 se uskuteční audience pro novináře a další pracovníky médií v aule Pavla VI. V neděli ve 12:00 pronese papež z okna apoštolského paláce promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně, oslavující zvěstování Panny Marie. Na závěr dá papež přihlížejícím požehnání.

V úterý v 9:30 na slavnost svatého Josefa bude na Svatopetrském náměstí papež slavit inaugurační mši svého pontifikátu.

Přípravy na inauguraci jsou v plném proudu

Inaugurační mše nového papeže se uskuteční v úterý. „Od včerejšího večera celá administrativa Svatého stolce pracuje na organizaci intronizace nového papeže,“ uvedl ve Studiu ČT24 velvyslanec ČR při Svatém stolci Pavel Vošahlík. Ve Vatikánu se očekává zhruba 160 delegací z celého světa, které budou vedeny nejvyššími představiteli. Kdo bude reprezentovat Českou republiku, oznámí diplomacie během dneška.

S příchodem nového papeže zaznívá volání po změně zaběhnutých vatikánských pravidel. Kardinál Bergoglio nemá prakticky žádné zkušenosti s kurií, sice volá po její reformě a vyčištění, jeho reálné možnosti ale budou omezeny. „Existuje nepsané pravidlo, že pokud není papež Ital, pak by státní sekretář Italem být měl. Mnozí říkají, že by bylo dobré, aby aspoň jeden z dvojice nejvyšších církevních představitelů měl zkušenost s kurií. A najednou se vám okruh potenciálních kandidátů na tuto funkci zužuje,“ dodal Vošahlík s tím, že je otázkou, do jaké míry bude papež schopen si mašinerii vatikánské kurie podřídit.

Papež František se vydal k soukromé modlitbě
Zdroj: ISIFA/EPA/CIRO FUSCO

František si získává srdce svou skromností, pro zavazadla si dojel sám

František ve středu večer po svém zvolení a po pozdravení poutníků na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu odjel spolu s ostatními autobusem do vatikánského penzionu Dům svaté Marty. V něm účastníci konkláve v izolaci spali i předchozí noc. Nový papež tak ignoroval luxusní limuzínu, která na něj čekala.

Svou skromnost František ukázal i poté, co si oblékl papežské roucho. Odmítl připravený trůn a přijímal gratulace přímo uprostřed davu kardinálů. Potvrdil také, že jméno si zvolil na počest Františka z Assisi, který se vzdal pozemských statků.

Papež si dnes po modlitbě dojel osobně vyzvednout v jednom římském hotelu zavazadla, která nemohl mít u sebe během izolace v konkláve a Domě svaté Marty. Podle svědků jel opět obyčejným vozidlem a po jízdě se ptal, zda má zaplatit účet.

„Pokud přinese stejnou touhu po jednoduchém životním stylu na papežský dvůr, pak si myslím, že všichni budou v šoku,“ komentoval papežův skromný styl americký teolog Thomas Reese, který je autorem knihy Uvnitř Vatikánu.