Papež odmítl trůn i limuzínu, domů odjel s ostatními autobusem

Vatikán - První hodiny argentinského kardinála Jorgeho Bergoglia v úřadu hlavy římskokatolické církve popsal ve středu posluchačům amerického semináře ve Vatikánu newyorský kardinál Timothy Dolan. Nový papež František podle něj po pozdravení poutníků na Svatopetrském náměstí odjel do vatikánské rezidence spolu s ostatními autobusem a ignoroval luxusní limuzínu, která na něj čekala. Během večeře podle Dolana nešetřil žerty.

Před rezidencí na papeže čekal Dolan spolu s ostatními kardinály, ale „papamobil“ se neobjevoval. „Když přijel autobus, hádejte kdo vystoupil? Byl to papež František,“ řekl kardinál studentům semináře. Na přípitek, který byl součástí pozdní večeře, papež s úsměvem odpověděl svým přípitkem, který za všeobecného veselí uzavřel slovy „Bůh vám odpusť“. „Těším se do postele a něco mi říká, že i vy budete dobře spát,“ poznamenal František při loučení s odkazem na dlouhé dny konzultací, které konkláve předcházely.

Dolan se ve vyprávění vrátil i k samotné volbě, po níž odkráčel nový papež do sakristie Sixtinské kaple, aby si poprvé oblékl papežské roucho. Když se vrátil, odmítl prý připravený trůn a přijímal gratulace uprostřed davu kardinálů.

Pryč s pozemskými statky, jako František z Assisi

Dolan komentoval i jméno, které si papež zvolil. Podle něj nejprve ani kardinálům nebylo jasné, na koho papež svým rozhodnutím přijmout jméno František odkazuje. Bergoglio je členem jezuitského řádu, jehož spoluzakladatelem byl František Xaverský. František z Assisi zase proslul chudobou a odříkáním, což jsou vlastnosti, které nový papež ctí. „Sám papež to rychle vysvětlil,“ řekl Dolan. Jméno si zvolil na počest Františka z Assisi, který se vzdal pozemských statků.

František z Assisi
Zdroj: Reinhard Jahn/wikipedie.cz