Radost i překvapení: Svět vítá nového papeže

Vatikán / Buenos Aires - Špičky světové politiky a představitelé církví zaslali blahopřání novému papeži Františku I. Pozdrav do Vatikánu poslal americký prezident Barack Obama, britský premiér David Cameron dnešek nazval „slavným dnem pro 1,2 miliardy katolíků po celém světě“. Argentinská média nad volbou „svého“ papeže neskrývají radost ani překvapení. Výběr kardinála Jorgeho Bergoglia očividně zaskočil i většinu obyvatel této čtyřicetimilionové jihoamerické země.

„Světové překvapení: zatímco všichni věřili, že zvolen bude Ital Angelo Scola nebo Brazilec Odilio Scherer, kardinál z naší země získal nejvíce hlasů,“ napsal argentinský deník Diario Popular. Doma je nová hlava katolické církve známa svou pracovitostí, ale také například důraznou opozicí vůči homosexuálním svazkům, které jsou v zemi legální.

Podle deníku La Nacion měl Bergogliův hlas ve Vatikánu vždy značnou váhu. List připomněl témata, kterými se kardinál během svých veřejných vystoupení v Argentině věnoval. „Mezi těmi nejdiskutabilnějšími jsou chudoba, drogy, dětská prostituce, potraty a homosexuální manželství,“ napsal deník. Otázkou podle něj je, nakolik se jim bude moci věnovat v nové funkci.

Papežem je kardinál Bergoglio z Argentiny
Zdroj: ČTK/AP/Natacha Pisarenko

Kardinálu Jorgemu Bergogliovi, který se stal prvním papežem z Latinské Ameriky, popřáli vedoucí představitelé Evropské unie. Unijní prezident Herman Van Rompuy a předseda Evropské komise José Barroso přejí nové hlavě římskokatolické církve „dlouhý a požehnaný pontifikát“.

Německá kancléřka Angela Merkelová v poselství do Říma napsala, že „mnozí lidé, včetně těch, kteří žijí daleko za hranicemi katolického a křesťanského světa, očekávají, že jim nový papež ukáže cestu, kterou je třeba jít nejen v otázkách víry, ale i míru a spravedlnosti“. Předseda španělské vlády Mariano Rajoy požádal nového papeže, aby „posílil speciální vztahy, které spojují Svatý stolec se Španělskem na základě hlubokých společných hodnot: života, lidské důstojnosti, svobody, míru a spravedlnosti“.

„Vřelé pozdravy“ adresoval papeži americký prezident Barack Obama. Výběr latinskoamerického papeže podle něj „potvrzuje sílu a vitalitu“ stále významnějšího světadílu. František je podle šéfa Bílého domu „obhájcem chudých a nejzranitelnějších mezi námi“. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v pozdravném telegramu napsal, že se těší na spolupráci s Vatikánem v éře „moudrého vedení“ papeže Františka.

Šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás pozval nového papeže k návštěvě Betléma, rodiště Ježíše Krista na západním břehu Jordánu. Vyzval ho zároveň „ke společnému boji za mír, zejména na Blízkém východě“.

Nový papež si vybral jméno František (zdroj: ČT24)

Blahopřání z kolébky křesťanství dnes novému papeži Františkovi poslal jeruzalémský patriarcha římskokatolické církve arcibiskup Fuád Tval. „Církev ve Svaté zemi čekala na volbu s napětím a netrpělivostí,“ uvedl arcibiskup. Vyjádřil naději, že nový papež přispěje k míru a spravedlnosti na Blízkém východě a k náboženskému dialogu v této neklidné části světa. Tval očekává, že nový papež Jeruzalém brzy navštíví.

Američtí katolíci: Papež by měl více otevřít dveře

Američtí biskupové považují Františka za osobu sjednocující katolíky. V pozdravu, který do Vatikánu zaslala americká biskupská konference (USBCC), označují volbu za reflexi potřeb církve a všech katolíků. Podle šéfa USBCC kardinála Timothyho Dolana se zvolení Františka stalo milníkem.

Na volbu nového papeže zareagovala i americká organizace Katolíci pro volbu, která prosazuje právo na potrat. V pozdravném dopisu její vedení vyjádřilo naději, že nový pontifikát bude více respektovat potřeby církve a katolíků. Vatikán by podle autorů dopisu „měl otevřít dveře“ a postavit se čelem ke skandálům kolem vatikánských financí a pedofilních kněží.

Světový židovský kongres: František pro nás není cizinec

Novému papeži dnes blahopřál prezident Světového židovského kongresu (WJC) Ronald Lauder. „Papež František pro nás není cizincem. V posledních letech navštívil mnoho ekumenických akcí, které organizoval WJC a latinskoamerický židovský kongres,“ napsal. Nového papeže označil za zkušeného muže známého otevřeností mysli, muže dialogu, který je schopen stavět mosty k jiným vyznáním.

Ruské pravoslaví oceňuje, že František je znalcem východního křesťanství. Podle prohlášení moskevského patriarchátu je v Rusku nový papež znám jako hluboce pokorný člověk, který bude nepochybně pokračovat v dobrých tradicích vztahů mezi katolíky a pravoslavnými.

Vydáno pod