Fernándezové povolily nervy: Falklanďané jsou squatteři

Buenos Aires – Falklanďané jsou squatteři, tvrdí argentinská prezidentka Cristina Fernándezová. Dvoudenní referendum na Falklandských ostrovech, v němž se ostrované vyslovili pro zachování statusu britského zámořského území, označila za frašku. Argentina již před hlasováním označila referendum za nelegální.

„Teď je důležité hlavně to, jaké stanovisko k tomuto fraškovitému referendu zaujmou Spojené státy,“ řekla Fernándezová. Falklanďané jsou podle ní „squatteři, kteří hlasují o tom, jestli budou dále nelegálně obývat budovu“, napsal na webu britský deník The Telegraph. Spojené státy ale v britsko-argentinském sporu zůstávají neutrální. „Uznáváme de facto britskou správu, ale nemáme žádné stanovisko k požadavkům ohledně svrchovanosti,“ sdělila v úterý mluvčí Bílého domu Victoria Nulandová.

Britský premiér David Cameron v úterý řekl, že občané Falkland dali jasně najevo svou vůli zůstat Brity, a vyzval Argentinu, aby jejich rozhodnutí respektovala. Podle Argentiny nemá referendum právní základ a mezinárodní společenství ho neuzná. Prezidentka Fernándezová zastává názor, že vůle obyvatel nemá patřičnou váhu, když jde o řešení mezistátního teritoriálního sporu.

Argentina se pře s Británií o Falklandy od 19. století a v roce 1982 se obě země kvůli sporu ocitly ve válečném konfliktu. Válka tehdy stála 900 lidských životů a skončila po deseti týdnech, když se Argentina vzdala. Za nové oživení sporu může ropa, která byla u Falkland objevena v roce 1998.