Další „Tuniský Palach“ je po smrti

Tunis - Na následky popálenin zemřel mladý Tunisan, který se v úterý zapálil před radnicí v hlavním městě na protest proti nezaměstnanosti a chudobě v zemi. Asi dvacetiletý pouliční prodavač cigaret v úterý při svém činu podle svědků křičel: „Koukněte na mládež, která prodává cigarety, to je nezaměstnanost.“ Na pomoc mladíkovi se vrhli kolemjdoucí, kteří se ho snažili co nejrychleji uhasit. Podle svědků byl už ale těžce popálen na celém těle, při převozu do nemocnice byl nicméně při vědomí.

Sebeupálení stálo i na samém začátku tuniské revoluce. Odstartoval ji pouliční prodavač zeleniny Muhammad Buazízí, který se upálil v prosinci 2010 a inspiroval k tomu mnoho dalších. Jeho čin spustil vlnu protivládních demonstrací v arabských zemích a v Tunisku díky nim odstoupil prezident Zín Abidín bin Alí.

Ekonomické a sociální problémy a těžkosti, které byly impulsem k lidovému povstání v Tunisku, ale nejsou ani dva roky poté překonány. Zemi nadále ničí nezaměstnanost a chudoba a zoufalé násilné činy, jimi vyvolávané, neustávají.

Vydáno pod