Věřící se nedočkali: Nad Sixtinskou kaplí znovu černý kouř

Vatikán – Ani napodruhé se katolíci nedočkali nového papeže. V 11:40 z komína Sixtinské kaple znovu stoupal černý dým, což znamená, že konkláve nástupce Benedikta XVI. zatím nezvolilo. Už v úterý večer černý kouř oznámil, že při prvním hlasování nebyla zvolena nová hlava katolické církve. Odpolední přísně uzavřené zasedání kardinálů se bude konat od 16:50 do 19:10; opět proběhnou dvě kola tajného hlasování - stejně jako dopoledne.

Kamery vatikánské televize sledují v přímém přenosu komín na Sixtinské kapli a Svatopetrské náměstí. Živý přenos z Vatikánu sledujte ZDE.

Dveře Sixtinské kaple se zavřely v úterý v 17:35. Papeže volí 115 kardinálů izolovaných od okolního světa, výsledek volby ohlašuje pouze barva kouře z komína. Černý dým signalizuje, že hlasování se sice uskutečnilo, ale nikdo nezískal potřebnou dvoutřetinovou podporu nutnou ke zvolení papežem, tedy nejméně 77 hlasů. Bílý dým znamená, že nový pontifik byl zvolen.

Volba tentokrát nemá jednoznačného favorita, v úvahu přichází kolem desítky kandidátů. Média spekulují o několika kandidátech - z Evropy, Jižní Ameriky i Afriky, bez šance prý nejsou ani kardinál O'Malley a Dolan ze Spojených států. Volitelé hledají silného manažera, který udělá pořádek v kritizované kurii a poradí si se skandály, část kardinálů volá i po silném duchovním vůdci. Předpokládá se, že jméno nového papeže by mělo být známo do pátku. Úřadu by se měl ujmout před začátkem Velikonoc, největších křesťanských svátků.

Drahomír Suchánek, historik, Filozofická fakulta UK: „Měl by to být člověk, který je dobře seznámen s fungováním kurie, ale není s ní tak těsně spjat. Proto je tedy částečně uvažováno o některých kandidátech italských, kteří znají prostředí, ale ne přímo kuriální.“

Každý den se mohou uskutečnit maximálně čtyři kola hlasování - dvě dopoledne a dvě odpoledne. Volitelé vhodí do urny papírové lístky, kam podle vlastního uvážení doplní jedno jméno. Kouř by se měl objevit po skončení hlasování, tedy kolem 12:00 a 19:00. Pokud bude papež zvolen v prvním ze dvou kol, může se kouř objevit dříve; právě to by mohlo být znamením, že konkláve už rozhodlo.

Denní režim kardinálů při konkláve:

6:30-7:30 - Snídaně v Domě svaté Marty (Domus Sanctae Marthae, DSM), kde jsou kardinálové ubytováni
7:45 - Přesun z DSM do Pavlovy kaple
8:15 - Mše v Pavlově kapli

9:30 - Přesun do Sixtinské kaple a modlitba - takzvaná hora media neboli církevní hodinky podle breviáře; následují dvě kola hlasování
12:30 - Návrat do DSM
13:00-16:00 - Přestávka na oběd
16:00 - Kardinálové se vracejí do Sixtinské kaple
16:50 - Hlasování
19:15 - Nešpory (večerní modlitba)
19:30 - Návrat do DSM

Pokud papež nebude zvolen během prvních tří dnů, bude následovat volný den určený modlitbám a rozjímání. Dál by se pokračovalo tak, že po dvou volebních dnech by vždy následoval třetí den volna, a to až do 34. hlasovacího kola 11. dne večer. Pokud by do té doby nebyl papež zvolen, mění se procedura a nadále se hlasuje jen pro dva kandidáty s největším počtem hlasů v posledním kole.

Vydáno pod