Německé vydavatelství podalo kvůli vězněnému novináři stížnost k tureckému nejvyššímu soudu

Německé vydavatelství WeltN24 podalo stížnost k tureckému ústavnímu soudu kvůli případu zadržování svého dopisovatele Denize Yücela. Turecko-německý žurnalista byl zadržen 14. února. Koncem února na něj byla uvalena vyšetřovací vazba pro podezření z podpory terorismu. Berlín opakovaně žádá o jeho propuštění.

Společnost, která vydává deník Die Welt a provozuje zpravodajskou stanici N24, si u tureckého ústavního soudu stěžuje na zadržování Yücela ve vyšetřovací vazbě, které podle ní porušuje právo vydavatelství na svobodu tisku.

„Vyčerpáme všechny právní prostředky, které máme k dispozici, abychom bránili právo našeho dopisovatele i našeho vydavatelství šířit zpravodajství,“ uvedla jednatelka WeltN24 Stephanie Casparová. Obvinění vznesená proti Yücelovi jsou podle ní scestná. Jako profesionální novinář se prý jen snažil získávat v Turecku informace a ty dál zprostředkovávat.

Slogan žádající propuštění Denize Yücela na berlínském sídle vydavatelství Axel Springer
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber

Turecko Yücela viní z šíření teroristické propagandy a podněcování k nenávisti. Prezident Recep Tayyip Erdogan o něm řekl, že patří ke kurdským separatistům a že je německý agent. Obviněn Yücel nebyl.

Podle serveru Spiegel Online zadržely turecké úřady od loňského zmařeného převratu v Turecku 22 německých občanů. Řada z nich měla stejně jako Yücel dvojí občanství. Devět z nich je stále ve vězení.

Zatím posledního Němce v Turecku zadrželi v úterý. Byl jedním ze šesti aktivistů z organizací pro lidská práva, které Ankara viní z napomáhání teroristické organizaci. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel kvůli tomu přerušil svou dovolenou a předvolal si tureckého velvyslance v Berlíně. Mluvčí německé diplomacie označil zadržení aktivistů, mezi kterými je kromě Němce a Švéda i ředitelka organizace Amnesty International v Turecku, za absurdní.

Německo žádá propuštění svých občanů zadržovaných v Turecku (zdroj: ČT24)