Panika v Hurghadě. Z letadla evakuovali kvůli kouři přes dvě stě cestujících

Na letišti v egyptské Hurghadě vypukl chaos poté, co se těsně před odletem stroje s britskými turisty objevil v kabině kouř. Evakuováno bylo 251 Britů a start se zdržel o čtyři hodiny. V letovisku platí mimořádná opatření zavedená po pátečním útoku na turisty.

Kouř podle zástupců letiště stoupal z jednoho sedadla v zadní části letounu. Pilot proto dostal zprávu o nebezpečné poruše. Příčina incidentu se zatím vyšetřuje.

Letadlo mířilo do Británie. Po evakuaci byli pasažéři rozvezeni do několika hotelů v Hurghadě, kde zůstanou do té doby, než bude přistaveno náhradní letadlo.

V pátek Egypťan v Hurghadě nožem ubodal dvě Němky a zranil čtyři turistky, mezi nimi jednu Češku. O motivech jeho činu Egypt zatím neposkytl informaci. Egyptská státní informační služba (SIS) už propustila dva tlumočníky za to, že při překladu označili útok za teroristický čin.

Muž měl být v kontaktu s IS přes internet a dostat od něj pokyn zaútočit na cizince, napsala v neděli s odkazem na bezpečnostní kruhy německá agentura DPA. Egyptský list aš-Šurúk tvrdí, že 28letý útočník se odkazuje na islámské právo šaría. Egyptské úřady ale zatím k těmto spekulacím mlčí.

České ministerstvo zahraničí na své stránce útok v Hurghadě označuje za „závažný bezpečnostní incident“ a doporučuje Čechům, kteří směřují do letovisek u Rudého moře, aby v případě, že opustí hotelový komplex, nevyužívali veřejné pláže ani pláže běžně přístupné veřejnosti.

Úřady provincie Rudé moře, kde leží i Hurghada, zpřísnily v resortech bezpečnostní opatření a v letovisku omezily vstupy na hotelové pláže výhradně na hosty. Dosud se mohli lidé na pláže dostat i s jednodenní vstupenkou, což byl podle některých zpráv právě případ pátečního útoku.

Ten přišel pouhých 18 měsíců po podobném útoku v Hurghadě. V lednu 2016 dva muži zranili nejméně tři Evropany, když je pobodali u hotelu.

Velkou ranou byl pro Egypt i atentát na ruské letadlo, které se v roce 2015 zřítilo na Sinajský poloostrov s 224 lidmi na palubě. Kvůli tomu bylo dlouho uzavřené oblíbené letovisko Šarm aš-Šajch.

Obliba Egypta v prvním půlroce rostla

Letošní rok se přitom dosud vyvíjel slibně - v prvním čtvrtletí zaznamenali v Egyptě 51procentní nárůst návštěvníků ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Od začátku roku mezi návštěvníky převládali Němci, po nich následovali Ukrajinci, Saúdští Arabové, Číňané a Britové.