Stres v dětství, nemoci v dospělosti. V Americe se děti ve školkách učí relaxovat

Stres v raném dětství podle vědců zvyšuje riziko nemocí v dospělosti (zdroj: ČT24)

Poslední výzkumy amerických vědců z prestižní Brownovy univerzity ukazují, že stres u malých dětí může mít neblahé dopady na jejich zdraví v dospělosti. V některých školkách ve Spojených státech se proto už ti nejmenší učí, jak správně relaxovat.

„Děti mají dechová cvičení a učí se řešit spory. Ve třídě jsou tiché a bezpečné prostory, kam se můžou se svými pocity uchýlit,“ popsala techniky na odbourání stresu a strachu v jedné z mateřských školek odbornice na duševní zdraví Laura Martinová.

Američtí vědci zjistili, že je to účinná ochrana dětí před toxickým stresem, tedy extrémní a trvalou psychickou zátěží. Ta dokáže křehký organismus rozhodit. Zrychlí tep srdce, do krve vyplaví nadměrnou dávku hormonů a změní celý metabolismus. Dlouhodobé napětí se v těle ukládá a často přispívá k propuknutí vážných nemocí, které se projeví až v dospělosti.

„Zjistili jsme, že vysoké hladiny toxického stresu, které se projevují v raném dětství a přetrvávají, můžou vést ke zvýšenému riziku onemocnění cukrovkou nebo srdce,“ uvedl Charles Nelson z bostonské dětské nemocnice.

Mozek dětí do tří let je velmi zranitelný

Toxický stres, který vyvolá rozvod rodičů, násilí nebo šikana, zanechává škodlivé stopy i v mozku a odráží se v chování. Děti jsou úzkostlivější, hůř se koncentrují a učí, obtížněji navazují vztahy a překonávají překážky. „Předcházet a léčit toxický stres je to nejdůležitější, co můžeme v medicíně udělat,“ říká pediatrička Tina Hahnová.

Poslední výzkumy dokázaly, že mozek po narození dítěte není ještě plně vyvinutý a do tří let je velmi zranitelný. Těžký stres může jeho architekturu změnit a vést k depresím nebo jiným duševním chorobám.

Dopad má i na vytvoření imunitního systému. Jeho oslabení často způsobí záněty vnitřních orgánů. Podle lékařů může toxický stres zdraví dětí poškodit víc než zánět mozkových blan.