Hackeři zveřejnili osobní údaje amerických celebrit

Los Angeles - Hackeři zveřejnili na internetu důvěrné informace o některých vysokých politicích a dalších osobnostech a celebritách ve Spojených státech. V některých případech je doprovázely nelichotivé snímky. Mezi poškozenými je podle serveru stanice BBC News například zpěvačka Britney Spearsová či americký viceprezident Joe Biden. Případ začala vyšetřovat policie.

Na stránce hackerů, jejíž internetová adresa obsahuje doménu někdejšího Sovětského svazu, jsou data o 19 veřejně známých osobách. V případě Obamové jsou vystaveny údaje o jejím bydlišti a číslu sociálního pojištění a o finančních transakcích. Údaje jsou opatřeny vzkazem „Stěžuj si manželovi, tebe máme rádi“.

Hackeři se zaměřili i na další známé osobnosti, například na zpěvačku Beyoncé, dědičku části hotelového impéria Hilton Paris Hiltonovou, hudebníka Jay-Z, herce a bývalého profesionálního zápasníka Hulka Hogana, bývalou prezidentskou kandidátku Sarah Palinovou nebo miliardáře Donalda Trumpa. Na síti se objevily i finanční údaje o řediteli FBI Robertu Muellerovi a šéfovi losangeleské policie Charliem Beckovi.

Americké ministerstvo spravedlnosti zvláště zarazilo, že se na internetu objevily i některé osobní údaje, které by někdo mohl zneužít k získání falešné identity. Týká se to hlavně čísla sociálního pojištění, jež je obdobou českého rodného čísla.

„Lidé jsou na nás naštvaní. Nejlepší slovo, jakým mohu situaci popsat, je hrůza,“ řekl po odhalení internetových stránek s citlivými údaji policejní důstojník Andrew Smith, který řídí vyšetřování případu v Los Angeles.