Turecké úřady zatkly kvůli pokusu o puč další stovku lidí. Parlament znovu prodloužil výjimečný stav

Kvůli podezření z podílu na loňském pokusu o puč zatkla turecká policie dalších 115 lidí. Jsou mezi nimi novináři i podnikatelé. V sobotu si první výročí zmařeného převratu připomněly v ulicích tureckých měst desítky až stovky tisíc lidí. Turecký parlament také schválil další tříměsíční prodloužení výjimečného stavu, který v zemi od pokusu části armády o puč platí.

Policie zatýkala v provincii Tekirdag, která leží v evropské části Turecka severozápadně od Istanbulu. Mezi zadrženými jsou podle listu Hürriyet mimo jiné podnikatelé, novináři a porodní asistentky. Celkem úřady vydaly zatykač na 127 lidí. Zadržet se jich policii podařilo 115, po zbylých osobách policie stále pátrá.

Podezřelí podle tureckých úřadů používali aplikaci ByLock, pomocí které údajně komunikují stoupenci Fethullaha Gülena. Duchovního, který dlouhodobě žije v USA, Ankara viní ze zosnování loňského pokusu o převrat. Podle Gülena ale puč připravili lidé z okolí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a sloužit měl jako záminka k upevnění prezidentovy moci v zemi. Ankara už několikrát vyzvala Washington, aby jí Gülena vydal.

Turečtí poslanci také o další tři měsíce prodloužili výjimečný stav, který v zemi platí právě od pokusu o puč. Výjimečný stav byl v Turecku prodloužen již v říjnu, v lednu a v dubnu, vždy o devadesát dní. Prezident Erdogan opakovaně prohlásil, že mimořádná opatření potrvají tak dlouho, dokud se situace v zemi nezklidní.

Letos v dubnu se v Turecku konalo referendum, v němž zvítězili příznivci prezidenta Erdogana a zastánci změny parlamentního systému na prezidentský.

Pokus o převrat v Turecku
Zdroj: ČT24/BBC/CPJ

Turecké úřady v souvislosti s pokusem o puč z 15. července 2016 zadržely už asi 50 000 lidí, vyšetřování jich ale čelilo více než 150 000. Zhruba 145 000 státních zaměstnanců, pracovníků bezpečnostních složek a vysokoškolských pedagogů přišlo kvůli údajnému napojení na Gülenovo hnutí o práci.

V sobotu si Turci připomněli první výročí zmařeného puče, při kterém bylo 250 lidí zabito a přes 2000 zraněno. Manifestace v ulicích Ankary se zúčastnil i Erdogan. V nedělním projevu poté prezident slíbil, že strůjcům puče „srazí hlavy“. Zopakoval také, že obnoví trest smrti, pokud to parlament odhlasuje. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v reakci na Erdoganův proslov uvedl, že by si Turecko obnovením nejvyššího trestu zavřelo dveře do Evropské unie.