Skoro půl roku s Trumpem: S americkým prezidentem nesouhlasí nejvíc lidí za 70 let

Nejnižší podpora hlavy státu za 70 let - s politikou šéfa Bílého domu Donalda Trumpa souhlasí po půl roce ve funkci jen 36 procent Američanů. Osmapadesát procent dotázaných Trumpovu politiku neschvaluje, ukázal průzkum televize ABC News a listu The Washington Post, o němž informoval zpravodajský server Politico.

Trumpovi se v tomto ukazateli nejvíc přibližuje Gerald Ford, kterého v únoru 1975 po půl roce v Bílém domě podporovalo 39 procent Američanů. Barack Obama a George Bush mladší, dva Trumpovi předchůdci, měli po půl roce podporu ve výši 59 procent.

Průzkum ukázal, že 63 procent dotázaných považuje za nepatřičnou schůzku nejstaršího Trumpova syna s ruskou advokátkou, která mu měla předat kompromitující informace o Hillary Clintonové, protikandidátce nynější hlavy státu v loňských volbách.

Šedesát procent Američanů si myslí, že Rusko se loni pokoušelo prezidentské volby ovlivnit, a podle 67 procent dotázaných v tom Moskvě Trumpovi poradci pomáhali.

Podle 38 procent účastníků průzkumu prezident nijak výrazně nepokročil v plnění svých volebních slibů. Pětapadesát procent Američanů si myslí opak.

Dvě třetiny dotázaných nevěří, že prezident je schopen jednat jménem USA se světovými vůdci. Podle poloviny Američanů jsou Spojené státy pod Trumpovým vedením slabší.

Trumpovo odvolání? Republikáni zatím za prezidentem stojí

Kalifornský poslanec Brad Sherman v týdnu v Kongresu podal žádost o spuštění procesu impeachmentu, tedy ústavní žaloby, která by měla prezidenta zbavit úřadu. Šéfa Bílého domu obviňuje z maření výkonu spravedlnosti, jehož se měl dopustit blokováním vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby v USA. Připustil ale, že se podáním návrhu vydal na „velmi dlouhou trať“.

Jeho návrh sice podpořil texaský poslanec Al Green, ale vedení demokratů se od něj distancovalo. Návrh na impeachment podle nich jen povzbudí Trumpovy stoupence k obraně prezidenta.

O impeachmentu se v Demokratické straně a liberálních amerických médiích hovoří už několik měsíců, proces ale v současné době podle expertů nemá šanci na úspěch. Ústavní žaloba není procedura právní, ale politická, protože o odvolání hlavy státu nerozhoduje soud, nýbrž Kongres.

V obou jeho komorách přitom mají Trumpovi republikáni většinu. „Bude-li ale (Trumpova) zdivočelá neschopnost pokračovat, pak se nakonec - za mnoho a mnoho měsíců - k procesu impeachmentu připojí i republikáni,“ doufá ovšem Sherman.