Erdogan chce strůjcům loňského puče „srazit hlavy“. Trvá na obnově trestu smrti

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve svém projevu k prvnímu výročí neúspěšného pokusu o puč ocenil neozbrojené civilisty, kteří se před rokem postavili v ulicích vzbouřeným vojákům, a slíbil, že potrestá zrádce. Zopakoval přitom, že obnoví trest smrti, pokud to parlament odhlasuje – a to i navzdory kritice Evropské unie. Před soud mají pučisté nastoupit v oranžových kombinézách známých z Guantánama.

Erdogan nejprve promluvil v sobotu před půlnocí v Istanbulu, kde projevem oslovil desetitisíce lidí, kteří se ve městě na Bosporu zúčastnili vzpomínkového pochodu k Mostu mučedníků. Při loňském nezdařeném puči bylo 250 lidí zabito, přes dva tisíce zraněno a v Turecku platí kvůli snaze armády o sesazení prezidenta stále výjimečný stav.

„Lidé tu noc neměli zbraně, měli vlajky, a co je důležitější, měli svou víru. Jsem vděčný všem občanům, kteří bránili svou zemi,“ řekl Erdogan Istanbulským. „Pučisté, kteří té noci uzavřeli most, chtěli ukázat světu, že mají kontrolu,“ postavily se jim ale „miliony lidí, kteří vyšli do ulic bránit čest našeho národa“, dodal s tím, že země tak navzdory ztrátám na životech vyhrála svůj boj o budoucnost.

Erdogan dále pohrozil, že strůjcům puče „srazí hlavy“. „Nikdo, kdo zradí tento národ, nemůže zůstat nepotrestán,“ uvedl prezident. Při pozdějším projevu před budovou parlamentu v Ankaře doplnil, že nadále počítá s obnovou trestu smrti v zemi. „Až (návrh příslušného zákona) projde parlamentem - a já věřím, že ho parlament schválí - a dostane se ke mně, bez váhání ho podepíšu,“ řekl.

Pokus o převrat v Turecku
Zdroj: ČT24/BBC/CPJ

Pučisté mají mít před soudem „guantánamské“ kombinézy

Patnáctý červenec ukázal, že i pod popelem hoří plamen. A ten může přerůst v oheň, který spálí všechny, kdo by chtěli zasáhnout do naší suverenity a ohrozit naši budoucnost.
Recep Tayyip Erdogan
turecký prezident

Obnova trestu smrti by zcela zmařila snahy Turecka vstoupit do Evropské unie, tato skutečnost ale Erdogana prý odradit nemůže. „Osobně nevěnuji pozornost tomu, co říká Hans a George,“ uvedl s očividným poukazem na Německo a Británii.

Za svým si ale stojí i Unie, se kterou zahájila Ankara přístupové rozhovory před dvanácti lety. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v reakci na Erdogana pro německý nedělník Bild am Sonntag uvedl, že Ankara nemůže počítat se členstvím, pokud trest smrti obnoví. Turecko by se podle něj „mělo Evropě spíše přibližovat, ne se od ní vzdalovat.“

Prezident  Erdogan ve své ankarské řeči také prohlásil, že mluvil o organizátorech pokusu o převrat s premiérem Binalim Yildirimem. Před soud by pučisté podle Erdogana měli předstoupit v oranžových kombinézách, „jako vězni z Guantánama“. Spojené státy americké v této věznici na Kubě drží osoby podezřelé z terorismu a ve stejných kombinézách provedl několik demonstrativních vražd svých zajatců také samozvaný Islámský stát.

Reportáž: Turecko si připomnělo rok od odvrácení puče (zdroj: ČT24)

Junkcer kritizoval čistky

Ze zosnování puče turecké vedení obviňuje duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA a v Turecku má řadu příznivců. Duchovní ale tvrdí, že podíl na pokusu o převrat nemá. Erdoganův režim po pokusu o převrat provedl rozsáhlé čistky, deklaratorně zaměřené právě na gülenisty; ze zaměstnání bylo propuštěno více než 150 tisíc státních zaměstnanců údajně podporujících pučisty, 50 tisíc lidí bylo zatčeno. 

I tyto poměry Juncker pro Bild kritizoval. „Lidská práva, svoboda tisku a právní stát se nesrovnávají se zavíráním lidí do vazby ani s mnohaměsíční izolací novinářů, aniž je proti nim vzneseno obvinění,“ sdělil s odkazem na případ německo-tureckého novináře Denize Yücela, kterého Ankara obvinila z terorismu a drží od února ve vazbě. Německo obvinění vznášená proti němu považuje za smyšlená a usiluje o jeho propuštění.

Perzekuce v Turecku
Zdroj: Turkeypurge.com