Útočník v Hurghadě prý jednal podle pokynů Islámského státu

Události: V Hurghadě jsou po útoku nožem tvrdší bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

Útočník z Hurghady udržoval kontakty s radikály z Islámského státu (IS) a jednal podle jejich pokynů, uvedly podle agentury DPA bezpečnostní kruhy. Podle prokuratury ale jeho motiv zůstává nejasný. Muž ubodal dvě Němky a zranil čtyři turistky včetně Češky, která zůstává v nemocnici v Káhiře.

V egyptském přímořském letovisku Hurghadě už byla zpřísněna bezpečnostní opatření. Hlídky jsou u hotelů i na silnicích, kde kontrolují přijíždějící a odjíždějící vozidla.

Podle listu Egypt Independent útočil sedmadvacetiletý Abdar Rahmán Badaví ze severní provincie Kafr aš-Šajch v deltě Nilu. Má čistý trestní rejstřík, studoval a ve svém domově měl dobrou pověst. Jiné egyptské zdroje předtím útočníka identifikovaly jako osmadvacetiletého Abdar Rahmána Šamse Dína, rovněž z provincie Kafr aš-Šajch. 

Do Hurghady přijel v pátek a až tam si koupil nůž, jímž pak útočil. Koupil si také vstupenku na pláž u jednoho z hotelů, tam pobodal tři ženy a pak přešel na jinou pláž a zaútočil na další tři ženy. Po chvíli ho sice zneškodnila ochranka, zabít ovšem stačil dvě Němky. Zranil také další čtyři turistky.

Útočník jednal podle pokynů IS a dostal úkol zaútočit právě na cizince, sdělila později agentura DPA s odvoláním na káhirské bezpečnostní kruhy. U výslechu se údajně přiznal, že sdílí názory islámských radikálů.

Prokuratura, která muže vyslýchá v Káhiře, ovšem podle agentury AP uvedla, že jeho motivy zůstávají nejasné. Ani není zřejmé, zda šlo o útok vyšinutého jedince, zločin či teroristický čin. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Na Sinaji bojuje egyptská armáda s odnoží IS už několik let. V roce 2015 se IS přihlásila k atentátu na ruské letadlo, které spadlo s turisty na Sinaji s více než 220 lidmi na palubě. Radikálové v minulosti útočili také na koptské kostely.

„Islámský stát prohrává v Iráku a v Sýrii, takže tyto činy jsou činy zoufalců, kteří buď čekají na povel, nebo se vůbec nechtějí smířit s myšlenkou, že jejich samozvaný chalífát je u konce. Je to spíš akt zoufalců než něco organizovaného,“ poznamenal novinář Yaser Daniel Reizk.

Nový incident může znovu negativně ovlivnit egyptský cestovní ruch, jenž se potýká s problémy už od revolučního roku 2011 a značně ho poškodily i útoky z následujících let.

Do roku 2011 do země ročně přijíždělo téměř 15 milionů turistů, loni jich bylo podle Asociace cestovních kanceláří devět milionů. Egyptská ekonomika je přitom na příjmech z turismu závislá.

Páteční útok přišel pouhých 18 měsíců po podobném útoku v Hurghadě. V lednu 2016 dva muži zranili nejméně tři Evropany, když je pobodali u hotelu.

Letovisko se nachází na pobřeží Rudého moře, asi 250 kilometrů jihovýchodně od Káhiry. Je to oblíbená destinace k potápění a dalším vodním sportům.