Útočník v egyptské Hurghadě ubodal dvě německé turistky, mezi zraněnými je i Češka

Pobodaní turisté v egyptské Hurghadě. Útočník je v rukou policie (zdroj: ČT24)

V egyptské Hurghadě zaútočil na pláži neznámý muž s nožem. Šest lidí pobodal, dvě osoby německé národnosti zemřely. Podle velvyslankyně v Egyptě, Veroniky Kuchyňové Šmigolové, byla jednou ze zraněných i Češka ve věku 36 let. Byla lehce poraněná na noze, je momentálně v hurghadské nemocnici a její stav by neměl být vážný. Pražská cestovní kancelář Pantour potvrdila, že zraněnou Češkou je její klientka.

  • Hurghada je největším egyptským turistickým centrem v oblasti Rudého moře a oblíbeným přímořským letoviskem i ze strany českých klientů.  

„V tuto chvíli je v nepřetržité péči tamních lékařů. Naši delegáti jsou přítomni přímo v nemocnici a úzce spolupracují s místními autoritami,“ uvedla cestovní kancelář.

Na místo navíc míří ze 450 km vzdálené Káhiry český diplomat, měl by se v nemocnici objevit v pozdních večerních hodinách.

Bezpečnostní upozornění pro české turisty se podle české velvyslankyně v tuto chvíli nemění. „My to musíme všechno zanalyzovat nebo spíš počkat na výsledky vyšetřování, protože se objevily také informace, že nešlo o teroristický útok, ale že se jednalo o spor v potápěčském centru,“ upozornila Kuchyňová Šmigolová.

Guvernér oblasti Rudé moře uvedl, že stav zraněné Češky je stabilizovaný.
Veronika Kuchyňová Šmigolová
velvyslankyně ČR v Egyptě

Zavražděnými turisty jsou dvě německé turistky, napsala agentura Reuters s odvoláním na egyptského generálmajora Muhamada Hamzávího, který má na starosti bezpečnost oblasti u Rudého moře. 

Egyptské letovisko Hurghada
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Informace o obětech útoku zůstávají přesto nepřehledné. Různá média postupně referovala o dvou mrtvých Ukrajinkách a později o dvou mrtvých německých turistkách, mezi zraněnými by podle různých zdrojů měli být kromě Češky i občané Srbska, Arménie, Polska či Ruska.  

„Počet zraněných by se již neměl rozšiřovat. S určováním národností to bylo složité, protože se útok odehrál na pláži, kde s sebou nikdo neměl doklady,“ dodala Kuchyňová Šmigolová s tím, že spolu se zraněnou Češkou postihnul stejný osud i Ukrajinku, Rusku a patrně také občanku Arménie.

Motiv útočníkova činu není znám

Podle Reuters se útok odehrál na pláži patřící k hotelu Zahabia. Tam měl muž pobodat čtyři osoby, z toho dvě smrtelně. Než byl zastaven, stihnul ještě nožem napadnout dva lidi v hotelovém resortu Sunny Days El Palacio. Svědci tvrdí, že si záměrně vybíral cizinky. „Bodnul je třikrát do prsou a obě zůstaly ležet na pláži mrtvé,“ vypověděl Saud Abdelaziz, bezpečnostní manažer hotelu El Palacio o osudu německých turistek.

Motiv útočníkova činu není znám. Ví se nicméně, že se na pláž dostal tak, že sem připlaval přes otevřené moře z nedaleké veřejné pláže. Útočníka zneškodnila hotelová ochranka a posléze ho zadržela egyptská policie. 

Blue Style: Češi jsou v pořádku

Podle tvrzení cestovní kanceláře Blue Style jsou ale prý Češi nacházející se v letovisku v pořádku. Všem čtrnácti klientům, kteří byli v bezprostřední blízkosti incidentu, zajistila Blue Style náhradní ubytování.

„V oblasti Hurghady je v tuto chvíli přes 700 českých turistů,“ upřesnil Jan Papež, místopředseda a tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR.

Agentura AP tvrdí, že zraněné osoby, které měl útočník zasáhnout do obličeje, krku a nohou, byly převezeny do místních nemocnic.

Podobné útoky v minulosti byly v Egyptě dílem džihádistů ze Sinajského poloostrova.