Berlusconi odsouzen k ročnímu vězení. Zatím nepravomocně

Milán - Milánský soud poslal bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho na rok do vězení za vyzrazení úředního tajemství. Rok vězení pro Berlusconiho žádala obžaloba. Rozsudek je zatím nepravomocný. Tresty za nenásilné činy v Itálii obvykle nenabývají právní moci, dokud odsouzení nevyužijí dvoustupňový odvolací systém. Berlusconi označil rozsudek za výsledek „nesnesitelné perzekuce“.

Případ se týká odposlechu někdejšího opozičního levicového lídra Piera Fassina a tehdejšího šéfa italské banky Unipol Giovanniho Consorteho. Přepis jejich rozhovoru o možném převzetí jedné z největších bank BNL Unipolem zveřejnil v roce 2005 deník Berlusconiho bratra Paola Il Giornale. Kvůli policejnímu vyšetřování ohledně podezření z nelegálních praktik kolem transakce, která se nakonec neuskutečnila, měl dialog zůstat v tajnosti.

Paolo Berlusconi byl odsouzen na dva roky a tři měsíce do vězení. Soud rovněž uložil Silviu a Paolovi Berlusconiovým zaplacení odškodného Fassinovi ve výši 80 000 eur (přes dva miliony korun).

Silvio Berlusconi:

„Není opravdu možné tolerovat takovou soudní perzekuci, která trvá 20 let, a vypluje na povrch pokaždé, kdy politický život v zemi prochází složitými chvílemi.“

Fassino, který je nyní starostou Turína, dnes hovořil o „znovunastolení pravdy a spravedlnosti“. Podle něj se ale také potvrzuje, nakolik je italská politika zamořena nelegálními praktikami.

Berlusconi, jenž oproti očekávání získal velkou podporu při nedávných parlamentních volbách, by se měl tento měsíc dočkat rozsudků ještě ve dvou významných kauzách, které se ho týkají. Jde o daňové úniky ve společnosti Mediaset a o ostře sledovaný případ Rubygate, který se týká podezření, že měl sex s nezletilou.

BERLUSCONIHO KAUZY:

FININVEST
Berlusconiho firma Fininvest získala na základě soudního rozhodnutí v roce 1991 obří vydavatelství Mondadori, o které měla zájem také mediální skupina patřící Carlovi de Benedettimu. Později se však ukázalo, že Berlusconiho právník soudce uplatil. Premiér podle verdiktu milánského soudu z října 2009 nesl jako ředitel společnosti za korupci odpovědnost. Fininvest měl navíc zaplatit Benedettiho společnosti CIR odškodné ve výši 750 milionů eur, odškodné bylo nakonec odvolacím soudem sníženo na 560 milionů eur (13,5 miliardy korun).

MEDIASET
Soud v této kauze začal v listopadu 2006 a týká se daňových úniků při nákupu vysílacích práv pro Berlusconiho impérium Mediaset v 90. letech minulého století. Dvě zahraniční firmy kontrolované Berlusconim údajně zakoupily od jedné americké společnosti televizní práva, ty od nich pak za přemrštěnou cenu zakoupila firma Mediaset. Měla se tak v Itálii vyhnout placení daní a vytvořit černý fond k podplácení. Loni v říjnu Berlusconimu udělil v této věci soud první instance v Miláně čtyřletý trest vězení, zároveň mu soudce nařídil, že nesmí tři roky vykonávat řídící funkce ve svém podniku a pět let zastávat jakékoli veřejné funkce. Trest ve stejné výši, tedy čtyři roky, nyní žádá státní zástupkyně v odvolacím procesu. Rozsudek by mohl padnout 23. března.

MILLS
Berlusconi čelil obvinění, že v roce 1997 zaplatil svému bývalému britskému právníkovi Davidu Millsovi za falešné svědectví ve dvou procesech z 90. let úplatek ve výši 600 000 dolarů (asi 10,5 milionu Kč) z údajných tajných fondů, které vlastnila společnost Mediaset ovládaná Berlusconiho rodinou. Mills byl v únoru 2009 odsouzen na čtyři a půl roku za křivé svědectví v Berlusconiho prospěch, kasační soud v roce 2010 však označil jeho trestný čin za promlčený. Proces proti Berlusconimu ve stejné kauze byl několikrát pozastaven, například na základě sporného zákona o imunitě. Berlusconimu hrozilo pět let, loni v únoru ale milánský soud proces ukončil kvůli promlčení.

NAHRÁVKY
V kauze, která vypukla loni v únoru, byl Berlusconi obžalován z prozrazení úředního tajemství v případu odposlechů někdejšího opozičního levicového lídra Piera Fassina a tehdejšího šéfa italské banky Unipol Giovanniho Consorteho, jehož institut se v roce 2005 pokusil převzít další italskou banku. Záznam telefonátu mezi Fassinem a Consortem zveřejnil deník Berlusconiho bratra Paola Il Giornale, rozhovor měl ale kvůli probíhajícímu vyšetřování zůstat v tajnosti. Milánský soud dnes poslal Berlusconiho na rok do vězení za vyzrazení úředního tajemství. Rozsudek je zatím nepravomocný.

RUBYGATE
V této kauze je Berlusconi obviněn ze sexuálního styku s nezletilou a ze zneužití pravomocí. Ústřední postavou je tanečnice marockého původu Karima Mahrúgová, známá pod uměleckým jménem Ruby. S tou měl podle obžaloby Berlusconi sexuální styk za peníze v době, kdy dívce ještě nebylo 18 let, což je v Itálii trestné. Vyšetřovatelé zároveň tvrdí, že bývalý předseda vlády zneužil své pravomoci, když se svou intervencí u policie snažil zabránit zatčení této dívky podezřelé z krádeže. Proces s Berlusconim začal v dubnu 2011 a Berlusconi se k soudu poprvé osobně dostavil loni v dubnu, kdy svoji vinu popřel a stejně tak reagoval i v dalším vystoupení před milánským soudem, které se konalo v říjnu. Politik také vyloučil, že by se v jeho vile někdy konaly erotické večírky, o nichž se roky píše v italských médiích. Verdikt má padnout 18. března a Berlusconimu hrozí až 15 let vězení.

Berlusconi dostal rok vězení (zdroj: ČT24)
Vydáno pod