Zákaz zahalování tváře na veřejnosti neporušuje lidská práva, potvrdil štrasburský soud

Evropský soud pro lidská práva potvrdil zákaz nošení nikábu na veřejnosti v Belgii. Nikáb je závoj, kterým si některé muslimky zakrývají obličej, odhalené jsou pouze oči. Belgie se v polovině roku 2011 stala po Francii druhou zemí, ve které je zakázáno na veřejných místech nosit závoje či šátky zahalující zcela či z velké části postavu.

Soud ve zdůvodnění uvedl, že cílem omezení je zaručit sociální soudržnost, „ochranu práv a svobod druhých“ a že je „nezbytné v demokratické společnosti“.

Rozhodnutí předcházela stížnost dvou žen, jedné Belgičanky a jedné Maročanky, které tvrdily, že byla zákazem nošení nikábu porušena jejich práva a zákon je diskriminační. Soud také schválil pokuty, které byly oběma muslimkám v této souvislosti vyměřeny.

Evropský soud pro lidská práva podobně rozhodl už v roce 2014 ve Francii, kdy také odmítl argumenty, že omezení porušuje náboženskou svobodu a individuální lidská práva.

V Belgii lidem, kteří by porušili nařízení zákona, hrozí tresty ve výši až sedmi dnů vězení v případě recidivy a pokuta až 137,5 eur (3370 korun).

Francie je přísnější v hrozbě možných trestů. Ti, kteří donutí nějakou ženu k porušení normy, mohou v některých případech čelit až ročnímu vězení a pokutě až 30 tisíc eur (735 tisíc korun).

Tři základní stupně zahalování

Hidžáb – Muslimský šátek, kterým si žena zahaluje vlasy, krk a poprsí.
Nikáb – Závoj zakrývající obličej mimo očí.
Burka – Svrchní vrstva oděvu ženy, určená pro zakrytí celého těla na veřejnosti.

Druhy muslimského zahalování
Zdroj: ČT24