IS oznámil, že jeho vůdce abú Bakr Bagdádí je mrtvý

Události: Teroristé z IS oznámili smrt svého lídra Bagdádího (zdroj: ČT24)

Vůdce Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí je údajně mrtvý. S odkazem na informace od samotného IS to oznámila irácká nezávislá televize Súmaríja. Později to potvrdila i Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Ze symbolického hlediska je Bagdádí velmi významný, podobně jako Usáma bin Ládin pro Al-Káidu nebo mulla Umar pro Taliban. Ale z hlediska vojenského už tak důležitý není.
Pavel Novotný
editor Českého rozhlasu Plus

Bagdádí je vůbec nejhledanějším teroristou světa, USA nabízely za jeho dopadení odměnu 25 milionů dolarů. Na veřejnosti se vůdce IS neobjevil už několik let a o jeho úmrtí se spekulovalo hodněkrát.

Minulý měsíc informovalo o smrti Bagdádího bez důkazů ruské ministerstvo obrany. To uvedlo, že se Bagdádí stal jednou z obětí náletu, který podnikly stíhací bombardéry Su-35 a Su-34 v noci na 28. května na jižním předměstí Rakká, syrské bašty islámských radikálů.

Vůdce IS Bagdádí je podle IS po smrti (zdroj: ČT24)

Irácká televize Súmaríja citovala místní zdroj z provincii Ninive, podle něhož IS oznámil smrt svého lídra v krátkém prohlášení v severoiráckém městě Tall Afar. V tomto prohlášení IS rovněž vyzval své členy, aby pokračovali v boji o udržení zbylých území, která ještě ovládají.

Koalice bojující pod vedením USA proti IS před dvěma týdny uvedla, že o smrti Bagdádího informace nemá. Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Sebastian Gorka zopakoval, že zatím nedokáže informaci o Bagdádího smrti ověřit.

„Prověříme to. Vydáme prohlášení, až budeme mít potřebná fakta,“ sdělil. Nevyjádřila se zatím ani propagandistická agentura hnutí agentura Amak.

Pokud se nakonec informace potvrdí, bude to pro teroristickou organizaci těžká ztráta. Pro Islámský stát je Bagdádí obtížně nahraditelným symbolem - podobně jako byl Bin Ládin pro al-Káidu nebo Mula Umar pro Taliban.

Podle místního zdroje ale už islámští radikálové vybrali Bagdádího nástupce (jeho jméno ovšem neuvádějí), a zároveň vyzvali své členy, aby vytrvali v boji.

O Bagdádím se toho moc neví. Podle iráckých tajných služeb se narodil jako Ibráhím Avad Ibráhím Badrí 28. července 1971 v Sámaře. Po studiu, při němž získal na univerzitě v Bagdádu doktorát z islámských studií, se připojil k rebelům, kteří začali v Iráku působit po svržení Saddáma Husajna.

Roky 2005 až 2007 prožil ve věznici v americkém táboře Bucca. Jeho podoba bývala tajemstvím i pro jeho sympatizanty. Členové šíitského Hizballáhu, který stejně jako IS bojuje v Sýrii, mu říkali Duch. Bagdádí míval často na tváři roušku, i třeba když hovořil se svými nejbližšími spolupracovníky.

V květnu 2010 se stal vůdcem předchůdce IS, Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), skupiny, která se stala nejbohatší, ale i nejbrutálnější džihádistickou organizací světa.  

Bagdádí také odepřel poslušnost vůdci Al-Káidy Ajmánu Zavahrímu, který Bagdádímu nařídil, aby vyklidil pole v Sýrii a přenechal tamní operace odnoži Al-Káidy, radikálnímu hnutí An-Nusra. Proto v Sýrii bojují ozbrojenci IS jak proti režimu v Damašku, tak proti An-Nusře.  

Naposledy oslovil své stoupence z nahrávky loni v listopadu. Vyzval tehdy své příznivce, aby pokračovali v boji proti „bezvěrcům a nechali jejich krev téct proudem“. V minulosti se skrýval v iráckém Mosulu, podle zpráv z letošního března však již mosulské bojiště opustil (nejspíš začátkem tohoto roku) a ukrýval se v poušti mezi civilisty.

Patřil k nejhledanějším teroristům světa. USA na jeho dopadení či smrt již v říjnu 2011 vypsaly odměnu deset milionů dolarů (234 milionů Kč), kterou loni v prosinci zvýšily na 25 milionů dolarů (587 milionů Kč).

Abu Bakr al Bagdádí
Zdroj: ČT24