Ukrajina bude na hranicích sbírat biometrické údaje

Každá osoba cestující na Ukrajinu se bude muset od příštího roku prokázat biometrickými údaji včetně otisků prstů. Tamní vláda si od toho slibuje lepší prevenci proti terorismu.

„Zavádí se kontrola biometrických dat pro občany jiných států kromě těch, které mají s Ukrajinou uzavřené zvláštní dohody, a osob bez státní příslušnosti. Je tak jasné, že se to především bude týkat občanů Ruské federace,“ uvedl šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov.

Podle šéfa ukrajinské diplomacie Pavla Klimkina přitom systém biometrické kontroly nebude mít prakticky žádné důsledky pro občany států EU ani dalších zemí, které používají biometrické doklady.

„Jak dobře chápete, logika tohoto řešení souvisí s hrozbami, které představuje Rusko a ruská agrese a snahy vnitřně destabilizovat Ukrajinu,“ řekl ministr na tiskové konferenci.

Kyjev chystá i registraci Rusů, kteří už v zemi jsou

Kyjev nově od příštího roku také zavede předběžnou registraci na internetu pro Rusy, kteří plánují vycestovat na Ukrajinu, a dále registraci ruských občanů, kteří na ukrajinském území již přebývají. Uvádět budou muset kromě místa přechodného bydliště i informace o pohybu na ukrajinském území, upozornil Turčynov.

Rusové mohou v současné době na Ukrajinu cestovat bez víz pouze s platným cestovním pasem. Kyjev v minulosti už několikrát zvažoval zavedení vízového režimu s Ruskem jako trest za ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym a za podporu východoukrajinských povstalců Moskvou.

Takový krok by však podle kritiků vízové povinnosti měl tíživé následky i pro mnoho Ukrajinců, kteří mají v Rusku příbuzné. Počítat je navíc potřeba s odvetnými akcemi Moskvy.

Vydáno pod