Vatikán zakázal slovenskému exarcibiskupovi mluvit v médiích

Bratislava - Bývalý slovenský arcibiskup Róbert Bezák, kterého loni v létě za dosud nejasných okolností odvolal z funkce papež Benedikt XVI., má zakázáno vystupovat v médiích. Zákaz populárnímu duchovnímu udělil den před papežovým odstoupením prefekt Kongregace pro biskupy kardinál Marc Ouellet. Bezák proto musel ukončit svůj televizní pořad.

Televize byla jedna z mála možností, kde doteď mohl Róbert Bezák promlouvat k věřícím. Ještě před rokem měl přitom kostel plný pokaždé, když kázal. Zastával nejvyšší post v katolické církvi na Slovensku. Dnes je z něj pomocný duchovní a Vatikán mu na rok zakázal i všechny veřejné projevy. Musí tak ukončit hovory k věřícím, které vedl na zpravodajské stanici TA3. Okamžitý stop pořadu „Slovo v čase“ se divákům nelíbí. Čtyřminutové nedělní promluvy sledovalo 170 tisíc lidí.   

Bezák podle katolického kněze Jána Sucháně přijal zákaz s pokorou, uvedl portál Sme.sk. Někdejší trnavský arcibiskup podle slovenských médií požádal tisk a televize o respektování jeho situace a poděkoval všem za dosud nabízenou přízeň, oporu, pomoc a podporu.  

„Arcibiskup Bezák si po svém odvolání našel takovou alternativní mediální kazatelnu, ze které se chtěl přimlouvat lidem. Pohybovval se po příliš tenkém ledu, takže zásah shora se dal očekávat,“ uvedl křesťanský analytik Imrich Gazda. Církevní právník Štefan Mordel považuje Bezákova vystoupení v televizi za vážná provinění a akt neposlušnosti vůči Vatikánu. 

Róbert Bezák
Zdroj: Tibor Somogyi/ISIFA/SME

Bezák byl mezi věřícími populární již během tří let v čele trnavské arcidiecéze. Papežovo odvolání však sympatie Slováků k jeho osobě ještě výrazně zvýšilo. Podporu mu vyjádřila pětice vikářů, kteří se na protest proti rozhodnutí Vatikánu vzdali svých funkcí. Zastali se ho i slovenští věřící, kteří sepsali petici a duchovního přišli podpořit na několika shromážděních.

Vatikán důvody odvolání nezveřejnil a Bezákovi zakázal, aby je komentoval. Slovenská média spekulovala o tom, že přišel o funkci mimo jiné kvůli příliš liberálnímu přístupu k homosexuálním kněžím či častému používání civilního oděvu. Bezák též kritizoval kontroverzní finanční transakce uskutečněné arcidiecézí před jeho nástupem do funkce.

Vatikán dál trestá oblíbeného slovenského duchovního Róberta Bezáka (zdroj: ČT24)