Urazili jste dlouhou cestu, ale ještě to nestačí, řekl v Kyjevě Tillerson

Ukrajina pokročila v boji s korupcí, zlepšila výběr daní a transparentnější je i způsob vládnutí. Stále to ale nestačí, země musí projevit ještě další úsilí. Po setkání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem to v Kyjevě řekl americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Spojené státy zesilují snahu o uklidnění situace na východě Ukrajiny. Tillerson v Kyjevě potvrdil, že Washington nezruší protiruské sankce, pokud nedojde při řešení konfliktu k pokroku.

„Ukrajina již urazila dlouhou cestu,“ prohlásil šéf americké diplomacie na ambasádě USA před skupinou obhájců reforem ukrajinské politiky. „My to chceme uznat, ale stále je potřeba udělat víc v zájmu zajištění budoucnosti Ukrajiny: učinit ji přitažlivou pro investory a její evropské sousedy,“ dodal Tillerson.

Ukrajina se pod Porošenkovým vedením snaží o sbližování s Evropskou unií i NATO. Předchozího proruského prezidenta Viktora Janukoviče svrhly v únoru 2014 opoziční demonstrace. Rusko následně anektovalo ukrajinský Krym a začalo podle Kyjeva a západních zemí podporovat proruské povstalce na východě Ukrajiny.

Události: USA zesilují snahu o řešení konfliktu na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Tillerson v pátek jmenoval zvláštního představitele USA pro Ukrajinu. Stal se jím bývalý velvyslanec USA v NATO Kurt Volker, který má v nové roli koordinovat úsilí americké diplomacie o řešení konfliktu. Rusko vytvoření postu žádalo a krok vítá.

Šéf americké diplomacie nyní Moskvu vyzval, aby použila svůj vliv na separatisty a zastavila násilí. „Rusko musí udělat první kroky ke zmírnění situace na východě Ukrajiny. Především nám jde o obnovení územní suverenity a integrity Ukrajiny,“ prohlásil Tillerson.

Rusko na slova amerického ministra zahraničí přímo nereagovalo. Oznámilo ale, že připravuje telefonickou konferenci lídrů normandské skupiny, tedy Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa.