Soud rozhodl o Nerudově exhumaci - básník byl možná zavražděn

Santiago de Chile - Soud v Chile rozhodl o exhumaci ostatků básníka Pabla Nerudy. Testy mají vyvrátit podezření, že nositel Nobelovy ceny zemřel na otravu. Z vraždy byli podezřelí agenti Augusta Pinocheta krátce po vojenském převratu v roce 1973.

Dosud se uvádělo, že Neruda zemřel na rakovinu prostaty. Podezření, že zemřel na otravu, začaly úřady zkoumat před dvěma lety - po vyjádření Nerudova řidiče, že spisovatele injekcí zabili Pinochetovi agenti.

„Důkazy, které mi byly předloženy jsou dostatečným důvodem k provedení exhumace za účelem stanovení příčiny smrti. Mám jen obavy z toho, aby byla exhumace provedena přesně podle přání Nerudovy nadace - s absolutním respektem a bez přílišného pozdvižení. Vybereme den, který k tomu bude nejvhodnější,“ prohlásil soudce Mario Carroza.

Vojenský převrat v Chile v roce 1973
Zdroj: ČT24

Devětašedesátiletý nositel Nobelovy ceny zemřel v roce 1973 - 12 dní po vojenském puči, který do čela země vynesl generála Pinocheta a nahradil socialistu Salvadora Allendeho. Neruda jako známý komunista a Allendeho přítel puč tvrdě kritizoval.

Pablo Neruda, vlastním jménem Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto, se pro svůj pseudonym nechal inspirovat českým básníkem a spisovatelem Janem Nerudou. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších španělsky píšících básníků. Jeho nejslavnější dílo, rozsáhlá veršovaná epopej o národech a dějinách Latinské Ameriky s názvem Veliký zpěv, vyšlo v roce 1950. O 21 let později získal Nobelovu cenu. Přestože je znám především jako básník, byl také poslancem za komunistickou stranu, jejímž členem byl po velkou část života, a konzulem ve Španělsku, Argentině, Mexiku i ve Francii.

Exhumaci požadovala chilská komunistická strana. Verzi s injekcí, kterou tehdy 69letý spisovatel prý dostal uprostřed noci, sice vzápětí odmítla oficiální básníkova nadace, ale chilský tisk se jí dále obšírně zabýval. Chilská justice v červnu souhlasila se zahájením vyšetřování okolností Nerudovy smrti.

Podobně chilské úřady prověřovaly také okolnosti smrti bývalého prezidenta Allendeho. Toho během vojenského převratu 11. září 1973 zabila kulka, zbraň ani projektily nikdy nebyly nalezeny. V květnu proto soudce Mario Carroza nařídil, aby byly ostatky Allendeho exhumovány a prozkoumány s cílem zjistit, zda se bývalý prezident skutečně zastřelil, jak tvrdila armáda. Tým mezinárodních odborníků pak potvrdil, že Allende opravdu spáchal sebevraždu.

Soud v Chile rozhodl o exhumaci ostatků Pabla Nerudy (zdroj: ČT24)