Kvůli suchu možná vyprahnou i známé římské fontánky

Horizont ČT24: Přijde Řím o své fontánky? (zdroj: ČT24)

Přetrvávající horko a sucho donutilo Římany zamyslet se nad osudem tisíců fontánek, které nabízejí v sálajících ulicích vítané osvěžení místním i turistům. Kvůli nedostatku vody ale úřady začaly první veřejné fontánky odpojovat a dokonce hrozí, že Řím o jeden ze svých symbolů nakonec přijde úplně.

Řím a fontány k sobě přitom patří už dva tisíce let. V žáru léta nepřetržitě osvěžují vzduch. Malá pítka na více než dvou a půl tisících nároží kromě toho hasí žízeň.

Pítko na suchu. Každý den přijde o vodu třicítka římských fontánek
Zdroj: ČT24

Vodárny zásobující italskou metropoli je ovšem nyní začaly zavírat. V první den odpojily třicet z nich.

„Dejte tam kohoutek! Kohoutek na zavření a puštění… Tak to máme v Izraeli,“ navrhuje jednoduché řešení ku prospěchu žíznivých turistů i šetření s vodou Yoav Shez z Izralele.

Každý další den má vyschnout třicet fontánek, až bude mimo provoz většina. Vodárny to vysvětlují potřebou opravit vodovodní síť. Potrubí vedoucí k fontánám je jako řešeto a propouští do země čtyřicet procent přiváděné vody.

Fontánky jsou odvěkým symbolem Říma
Zdroj: ČT24

Na povrchu ale turisté i místní kroutí hlavou. „Asi se dohodli s těmi, kdo prodávají balenou vodu, že se podělí o zisk. Voda patří všem!“ zlobí se majitel stánku na Campo dei Fiori.

Voda je ale letos vzácnou komoditou. Itálie vyhlásila v zemědělských oblastech severu kalamitní stav. Ztráty farmářů se odhadují už na miliardu eur. Nedostatek vody a sucho ovšem postihuje celou jižní Evropu, od Rumunska až po Španělsko.