Otroctví a obchod s lidmi není minulostí ani v USA. Upozorňují na to školy i jedna z obětí

Elle Snowová byla oběť, teď proti pašerákům lidí bojuje. Na problém upozorňují i školy (zdroj: ČT24)

Pašeráci lidí a otroctví jsou fenomény, které jen zdánlivě patří do minulosti. Jsou totiž aktuální i v zemích, kde by je leckdo nečekal, včetně USA. V Kalifornii, kde se lidé dostávají do otroctví například v souvislosti s drogovými gangy, se tak o problému učí dokonce na středních školách. Jedna z obětí zase proti tomuto zneužívání lidí bojuje edukačním projektem Game Over.

Kalifornie má nejvyšší počet nahlášených případů v Americe. Tři čtvrtiny z nich se týkají sexuálních otrokyň. Problém s pašeráctvím a novodobým otroctvím je tak vážný, že se Kalifornie tomuto problému věnuje přímo v rámci osnov středních škol.

Pašeráci a otrokáři bývají provázáni s drogovým byznysem. Na severozápadě Kalifornie se nacházejí oblasti, kam se bojí i policie. Zástupce šerifa v okrese Humboldt Greg O'Rourke se tu narodil a dokáže porovnat, jak se místo mění.

„Máme tu ruskou mafii, mexickou mafii, asijské triády, protože marihuana, to jsou peníze,“ podotýká O'Rourke.

Konkrétně se jedná o sedm miliard dolarů. Mezinárodní gangy sem přitáhly ideální podmínky pro pěstování marihuany, odlehlé kouty krajiny a laxní přístup k drogám. Kaliforňané si v loňském referendu schválili užívání marihuany pro rekreační účely. Legálně za ni dali už skoro dvě miliardy dolarů. Zbytek jde na černý trh. Pašování lidí je tak jen jedním odvětvím obchodu s drogami.

„Hodně otrokyň v marihuanových táborech jsou mladé ženy. Přivezou je do odlehlých oblastí a nutí je do různých sexuálních praktik,“ přiblížil zástupce šerifa.

Pro policii v označených vozech je příliš nebezpečné i jen patrolovat v zapadlých koutech hlídaných ozbrojenou ochrankou farmářů. Co se děje za četnými zavřenými bránami tak ukazují letecké záběry.

Nedostatek svědectví. Oběti se bojí i policie

Situaci také přibližují očitá svědectví. Například Alicia Hashemová na drogové farmě pracovala před lety. „Ženy si musejí dávat pozor a uvědomovat si, že chlapi jsou tak trochu jako zvířata, obzvlášť když už jsou tam dlouho,“ míní.

Získat podobná svědectví je ale pro policii nesmírně obtížné. Většina obětí se příliš bojí – otrokářů i mužů zákona. „Podíleli se na nelegálním pěstování, a nechtějí tak na sebe upozorňovat,“ zdůvodňuje O'Rourke. „Ale tohle je jeden z případů, kdy se musíme dívat na závažnost jejich konání v porovnání s jinými prioritami,“ dodal.

Odvahu svědčit proti otrokářům prokázala i Elle Snowová. Z přítele, za kterým se přestěhovala, se vyklubal drogový dealer, který ji nutil k prostituci. Nakonec ale skončil ve vězení. „Elle Snowová byla jednou z obětí a teď dělá neuvěřitelně dobrou práci, dokázala k problému přitáhnout pozornost tady v okrese Humboldt,“ řekla vyšetřovatelka Kylia Baxleyová.

Snowová založila organizaci Game Over, s kterou se snaží šířit osvětu. S pomocí svých zkušeností také hledá na internetu potenciální oběti a predátory