Za nákup pašovaných artefaktů dostala americká firma pokutu tři miliony dolarů

I přes varování právníka firma artefakty koupila (zdroj: ČT24)

Padl první trest za pašování starobylých památek z Iráku do Spojených států. Americká společnost Hobby Lobby musí zaplatit tři miliony dolarů za nákup historických předmětů neověřeného původu. Cenností se navíc musí vzdát. Přihlásit se o ně mohou skuteční majitelé, včetně irácké vlády.

V roce 2010 koupila křesťanská americká společnost Hobby Lobby staré hliněné desky s nápisy klínovým písmem a hliněné buly od překupníka z Blízkého východu. Ten je poslal pod falešným označením „keramické dlaždice“ a „hliněné dlaždice“. Jako země původu bylo uvedeno Turecko. Do USA se pak dostaly přes Spojené arabské emiráty a Izrael.

Artefakty měly skončit v právě budovaném Biblickém muzeu ve Washingtonu. To založil šéf firmy a miliardář Steve Greens. Podle svého prohlášení začala společnost Hobby Lobby shánět artefakty v roce 2009, aby vytvořila sbírku historicky a nábožensky důležitých knih a předmětů.

„Společnost byla nová ve světě nabývání takových předmětů a plně nedocenila komplexnost procesu během nákupu. To vedlo k některým politováníhodným chybám,“ uvedla firma Hobby Lobby ve svém prohlášení.

Podle úřadů ale společnost velmi dobře věděla, co dělá. Před nákupem ji mimo jiné právník varoval, že předměty bez potřebných dokumentů o původu nejspíš někdo ukradl z archeologických nalezišť v Iráku.

Obchod s památkami jako finanční podpora terorismu

„Dokazuje to, na co experti už dlouho upozorňovali. Že ve Spojených státech je rozsáhlý trh s uloupenými starožitnostmi z Blízkého východu,“ konstatovala výkonná ředitelka nevládní organizace Antiquities Coalition Tess Davisová.

Společnost Hobby Lobby i přes varování koupila předměty za 1,6 milionu dolarů. Jednala pouze s prostředníkem a peníze poslala na sedm různých bankovních účtů. O všechny cennosti ale nyní přijde a navíc zaplatí pokutu tři miliony dolarů.

„Když kupujete ukradené starožitnosti, zejména pak z konfliktních oblastí, jako je Irák nebo Sýrie, s největší pravděpodobností napomáháte, asistujete a tolerujete financování teroristických organizací,“ podotknul archeolog Amr al-Azm.

Právě z Iráku a Sýrie zmizely tisíce starodávných památek. Velkou část kulturního dědictví zdecimovali teroristé z takzvaného Islámského státu. Památky, které nezničili, se pokusili alespoň zpeněžit a velké množství historických artefaktů se tak ztratilo na černém trhu. Alespoň část se teď ale možná podaří do sbírek iráckých muzeí vrátit.