Navalnyj opustil vězení. Předcházela tomu policejní razie v odbočkách jeho fondu

Ruský disident a opoziční bloger Alexej Navalnyj v pátek opustil moskevské vězení, kde si odpykával trest za opakované porušování zákonů o pořádání demonstrací. Oznámila to rozhlasová stanice Echo Moskvy. Verdikt mu v půli června odvolací soud zmírnil z původních 30 na 25 dnů.

Navalnyj zorganizoval 12. června protestní demonstraci proti korupci v centru Moskvy. Účastntit se jí ale nemohl, už při odchodu ze svého bytu byl totiž zatčen. Při mítinku policie zadržela stovky dalších lidí. Demonstrace proti korupci se kromě Moskvy konaly i v Petrohradě a dalších ruských městech.

Podobný protest pořádal Navalnyj už letos v březnu, kdy v Moskvě vyšlo do ulic několik desítek lidí. Zadržen byl i tehdy a soud ho poslal za mříže na 15 dnů. Protože v červnu přečin podle soudu zopakoval, byl verdikt původně dvojnásobný.

Propuštění Navalného předcházely razie

Před propuštěním Navalného na svobodu provedli policisté v minulých dnech razie v moskevském sídle a regionálních odbočkách jeho organizace Fond boje s korupcí. Policejní zásahy jsou hlášeny z Čeboksar, Kazaně, Astrachaně, Vologdy, Permu a řady dalších ruských měst.

Při moskevské razii policisté ve čtvrtek několik osob zadrželi. Byl mezi nimi i spolupracovník Fondu boje s korupcí Alexandr Turovskij, který se podle agentury Interfax odmítl legitimovat. Policisté ho zbili tak, že musel být s otřesem mozku hospitalizován.

V pátek policie Turovského z nemocnice navzdory diagnóze odvezla k výslechu. Vedení nemocnice novinářům sdělilo, že pacient se přes noc uzdravil.

Policejní zásahy v odbočkách Fondu boje s korupcí dávají ruská opoziční média do souvislosti s velkou agitační akcí, kterou chce Navalného organizace spustit v příštích dnech. Hlavní součástí má být rozdávání první série předvolebních letáků, které nechal vůdce ruské opozice vyrobit jako součást kampaně před prezidentskými volbami plánovanými na příští rok. V Moskvě mají být už v sobotu letáky rozdávány ve všech stanicích metra.

Podle úřadů Navalnyj nemůže kandidovat na prezidenta

Podle ruských úřadů se ale Navalnyj do voleb zapojit nemůže, protože byl pravomocně odsouzen. Ruská ústřední volební komise koncem června potvrdila dřívější právní posudky, podle nichž Navalnyj nemá pasivní volební právo, tedy nemůže být zvolen prezidentem a nemá ani právo sbírat peníze od občanů a investovat je v kampani.

Navalnyj byl v únoru odsouzen k pětiletému podmíněnému trestu v procesu okolo údajného okradení lesnického podniku Kirovles. V květnu verdikt potvrdil odvolací soud. Rozsudek je tak pravomocný, což Navalnému podle ruských zákonů brání kandidovat.

Navalnyj své soudní procesy označuje za politické a zastavit kampaň odmítá. Rozhodnutí ruské justice chce napadnout u Evropského soudu pro lidská práva, kde už jednou v podobné kauze uspěl.

Vysokým favoritem prezidentských voleb je dosavadní ruský vůdce Vladimir Putin, přestože svou kandidaturu oficiálně ještě neohlásil. Navalnému dávají průzkumy minimální šanci na úspěch, i kdyby ruské soudy svůj zamítavý postoj změnily.

Vydáno pod