Belgie po protiteroristické razii obvinila dva muže. Našla u nich zbraně i policejní uniformy

Belgická policie v noci na středu v rámci protiteroristického zátahu zadržela čtyři lidi, dva z nich obvinila z teroristické činnosti a dva propustila. Učinila tak poté, co při domovních prohlídkách v Bruselu našla automatické zbraně a rozbušky. Našla také modré policejní majáky a dvě policejní uniformy, což podle agentury Reuters může nasvědčovat tomu, že se dvojice chystala spáchat atentát převlečená za policisty.

Policie ve dvou garážích v Anderlechtu na předměstí belgické metropole objevila mimo jiné útočné pušky Kalašnikov, neprůstřelné vesty a munici.

Zatčené osoby podle belgických médií patřily k okolí skupiny převážně severoafrických motorkářů Kamikazes Riders, jejíž dva členové byli loni odsouzeni za teroristické aktivity. Agentura AFP napsala, že dva zatčení muži připravovali atentát, jehož cíl zůstává nejasný. 

Policie dvojici identifikovala jako belgické státní příslušníky, čtyřicetiletého Akima S. a o tři roky mladšího Khalida S. „Obviněni byli z účasti na aktivitách teroristické skupiny,“ uvedla prokuratura.

Belgičtí policisté svou operaci koordinovali s francouzskými kolegy, kteří ráno vyslechli dvaačtyřicetiletého muže z Faches-Thumesnil u Lille. Je podezřelý z plánování „násilné akce“, uvedla belgická média.

Prokuratura uvedla, že noční razie nesouvisí s vyšetřováním útoků islámských teroristů z listopadu 2015 v Paříži ani z března 2016 v Bruselu. V Paříži tehdy radikálové zabili 130 lidí a v Bruselu 32.