Čína staví most v Keni. Spadl ještě před dokončením

Horizont ČT24: V Keni se zřítil nedokončený čínský most (zdroj: ČT24)

Čína poskytuje Africe zhruba šestinu všech úvěrů – investuje především do nových staveb a infrastruktury. Zatímco v táboře kritiků se mluví o postupném podmaňování Afriky Čínou, příznivci zdůrazňují, že vzájemné obchody a rozvojové projekty jsou víc než prospěšné. Příkladem takové mezikontinentální spolupráce je Keňa. Zatím poslední projekt se tu ale příliš nevydařil.

Jde o ještě nedokončený most, který už ale leží v troskách. Projekt čínských stavitelů za dvanáct milionů dolarů měl regionu, na který keňská vláda dlouhodobě zapomíná, otevřít dveře k rozvoji. Měl také ušetřit lidské životy, které obyvatelé běžně riskují při přeplutí z jednoho břehu na druhý.

Koncem června se ale most zřítil. V půlce stejného měsíce přitom stavbu přijel osobně zkontrolovat i keňský prezident.

Do prezidentských voleb v Keni zbývá zhruba měsíc a hlavní hrací kartou kampaně jsou Čínou financované stavby a projekty.

Obchod mezi Čínou a Afrikou se zdvacetinásobil

V květnu Keňa slavnostně vypravila vlak z přístavní Mombasy do metropole Nairobi. Je to největší investice od dob nezávislosti země v šedesátých letech minulého století a Peking na něj věnoval přes tři miliardy dolarů.

„Tohle byl poslední střípek, který ještě chyběl, a teď, když je do mozaiky zasazen, celá ekonomika regionu určitě pocítí pozitivní důsledky,“ komentoval tuto událost ředitel Africké rozvojové banky Gabriel Negatu.

Čínské půjčky v Africe
Zdroj: ČT24

Čína stojí i za mrakodrapem, který má být nejvyšší v Africe. Čínská státní společnost má nairobská dvojčata postavit do konce roku 2019, stát by měla 200 milionů dolarů.

Čínské kapitálové investice v Africe
Zdroj: ČT24

Zájem o černý kontinent v Pekingu očividně stoupá. V roce 2014 hodnota vzájemného obchodu oproti začátku milénia vzrostla víc než dvacetkrát. „Můžeme přeměnit přednosti našich dvou kontinentů do ekonomické síly,“ řekl v dubnu 2015 čínský prezident Si Ťin-pching.

Čínské půjčky neproudí jen do Keni, která je po Etiopii a Angole na třetím místě. Největší kapitálové investice zase míří z Pekingu do Egypta, Nigérie nebo Alžírska. Afrika pro Čínu znamená ropu, měď, železnou rudu -– a otevřený trh pro čínské výrobce a stavební firmy.

Před rokem se Čína s Afrikou dohodla na dalších kontraktech za sedmnáct miliard dolarů. S kolejemi a domy ale nepopiratelně stoupá i geopolitický vliv Pekingu.