Nová francouzská vláda získala důvěru. Chce reformu justice nebo dražší cigarety

Nová francouzská vláda premiéra Édouarda Philippea získala důvěru parlamentu, v hlasování ji podpořilo 370 poslanců z 577. Hlasování se zdrželo 129 členů sněmovny, informuje agentura Reuters. Fakticky šlo o formalitu, neboť v parlamentu má většinu strana prezidenta Emmanuela Macrona, který Philippea do funkce jmenoval.

Nový premiér při představování vládního programu v parlamentu oznámil velkou reformu soudnictví, která má posílit nezávislost soudců a zjednodušit justiční systém. Počítá také s vytvořením patnácti tisíc nových míst ve věznicích, aby se vězňům dostalo důstojného zacházení a věznice nebyly „líhní pro budoucí násilí“.

Poslancům Philippe také řekl, že je načase ukončit závislost Francouzů na veřejných výdajích a dostat pod kontrolu rozpočtový deficit, který podle zprávy nezávislých auditorů z minulého týdne činí přes osm miliard eur (téměř 209 miliard korun).

„Francouzi jsou závislí na veřejných výdajích. Jako každá závislost ani tato neřeší žádný problém, který by měla mírnit. A jako všechny závislosti, i tato si žádá vůli a odvahu,“ řekl Philippe za aplausu poslanců.

Vláda chce podle něj podpořit ekonomiku a přitáhnout zahraniční investice mimo jiné tím, že postupně do roku 2022 sníží daň firmám ze současných 33,3 procenta na 25 procent. Daňová zátěž Francouzů má v příštích pěti letech klesnout o 20 miliard eur (asi 522 miliard korun), což odpovídá jednomu procentnímu bodu HDP.

Výjimečný stav má skončit

Philippe rovněž potvrdil, že v zemi na podzim skončí výjimečný stav, zavedený po atentátech v Paříži před rokem a půl. „Budou další útoky, další dramata, další oběti,“ řekl. Zdůraznil, že bezpečnostní opatření se díky novému zákonu nezmírní a že vláda bude s terorismem tvrdě bojovat.

Pokud jde o migraci, vláda podle Philippea zamýšlí už příští týden představit opatření, která mají reformovat azylový systém a zamezit nelegální migraci. Ze čtrnácti na šest měsíců se má například zkrátit lhůta pro vyřizování žádostí o azyl a reforma má usnadnit rozlišování mezi uprchlíky a ekonomickými migranty.

Vláda chce podle Philippea rovněž brzy přijít s legislativou, která „zlepší rodičovské dovolené a dostupnost péče o malé děti“. Prioritou kabinetu má být také inkluze postižených osob.

V oblasti zdravotnictví chce podle Philippea vláda klást důraz na prevenci, jejíž součástí bude také povinné očkování dětí doporučenými vakcínami. Vláda chce také postupně zdražovat cigarety, a to až na 10 eur (asi 260 korun) za balíček, a bojovat proti jejich pašování, uvedl Philippe. Při Philippeově projevu to bylo znát, poslanci mu často tleskali. Mírné protesty ovšem byly podle francouzského tisku slyšet, právě když oznamoval zdražování cigaret.