Do zvolení nového papeže povede katolíky kardinál komoří

Vatikán - I když papežský stolec po odstoupení Benedikta XVI. osiří, nezůstane katolická církev bez vedení. Do zvolení nového pontifika se jej ujme kardinál komoří, jeden z nejvyšších hodnostářů papežské kurie. Osmasedmdesátiletý Tarcisio Bertone, který je zároveň vatikánským státním sekretářem, bude svolávat konkláve a řídit volbu papeže.

V době takzvané sedisvakance, tedy prázdného papežského stolce, se statutární hlavou Vatikánu automaticky stane kardinál komoří (camerlengo). Nyní se ale bude náplň jeho práce poprvé po dlouhých staletích poněkud lišit, protože papež tentokrát nezemřel, ale rezignoval. Odpadá tedy například jeden z dříve neopominutelných úkolů: oficiální ověření papežova úmrtí a organizace pohřbu.

Podle staré tradice musel komoří ověřovat smrt papeže tak, že přistoupil k lůžku mrtvého a ťuknul ho stříbrným kladívkem třikrát do čela. Pak měl stejným kladívkem před kolegiem kardinálů zničit pečeť papežského prstenu.

Bertone má díky Benediktovu nezvyklému rozhodnutí o něco lehčí postavení. Na všechny své nadcházející povinnosti se může už třetí týden připravovat, a proto se čeká, že organizace konkláve poběží velmi rychle. Bezprostředně po papežově odchodu nicméně musí komoří zapečetit papežovu pracovnu a jeho soukromé pokoje.

Úřad kardinála komořího byl vytvořen v 15. století. Od roku 2007 jím je Tarcisio Bertone, který se vzhledem ke svému věku rovněž může aktivně zúčastnit konkláve. Právě Bertoneho jméno bylo jedním z těch, která média zmiňovala v širším okruhu favoritů na budoucího papeže. V historii se už dvakrát stalo, že papežem byl zvolen právě komoří: roku 1878, kdy na papežský stolec usedl Lev XIII., a roku 1939, kdy v čele katolické církve stanul Pius XII.