Přátelé Sýrie odsoudili dodávky zbraní Asadovi a slíbili pomoc

Řím - Mezinárodní skupina Přátelé Sýrie na jednání v Římě odsoudila všechny země, které poskytují zbraně režimu syrského prezidenta Bašára Asada, a přislíbila, že zvýší politickou i materiální pomoc syrské opozici. USA jí poskytnou 60 milionů dolarů. O první přímé pomoci tomuto uskupení informoval americký ministr zahraničí John Kerry, který se dnes poprvé setkal se šéfem syrské opozice Ahmadem Muázem Chatíbem. Setkání se uskutečnilo v Římě krátce před jednáním Přátel Sýrie.

Asadovým jednotkám poskytuje zbraně především Rusko, syrská opozice a její spojenci ale z vojenské podpory režimu v Damašku obviňují také Írán. Konflikt, který si za dva roky trvání vyžádal více než 70 000 mrtvých, nelze podle Západu řešit vojensky, ale jen diplomaticky. Skupina Přátelé Sýrie proto opět odmítla požadavek opozice, aby jí zahraniční partneři dodávali zbraně.

Podle USA a dalších zemí nadešel čas, aby Asad odstoupil. Vyzvaly ho, aby okamžitě přestal bombardovat civilní objekty. Spojené státy dnes slíbily, že bojujícím povstalcům poskytnou první přímou materiální pomoc v podobě léků a potravin. Finanční pomoc syrské opozici se zavázaly zvýšit o 60 milionů dolarů.

Syrská opozice původně chtěla dnešní setkání v Říme bojkotovat, aby tak dala najevo nesouhlas s dosavadní neúčinnou diplomacií mezinárodního společenství. Nakonec se ho ale i díky Kerryho přímluvě zúčastnila. Konference v Římě měla ujasnit představy o tom, jak co nejrychleji ukončit dva roky trvající občanskou válku v Sýrii, a tedy především sesadit prezidenta Asada. Bílý dům podle Kerryho uvažuje o tom, že by se v řešení konfliktu více angažoval. Povstalcům by mohl dodávat ochranné vybavení a obrněná vozidla.

Skupinu Přátelé Sýrie tvoří kromě USA také Francie, Británie, Německo, Itálie, Turecko, Egypt, Jordánsko, Saúdská Arábie, Katar a Spojené arabské emiráty.

Kerry ve středu v Paříži řekl, že USA stejně jako Francie hledají prostředky, jak předání moci v Sýrii urychlit. Přiznal, že opozice potřebuje výraznější pomoc, než jaké se jí dostávalo dosud. Americký tisk spekuluje, že USA hodlají opozici nabídnout materiální pomoc. Údajně by mělo jít především o léky a potraviny.

Opozice dlouhodobě volá po dodávkách účinnějších zbraní, které by jí daly šanci proti dobře vyzbrojené syrské armádě. To zatím Washington odmítá. Opozice nedávno vyzvala Damašek k rozhovorům a vláda na to tento týden přistoupila s tím, že je připravena jednat také s tou částí opozice, která proti Damašku bojuje.

OSN: Ze Sýrie prchá více než 40 tisíc lidí týdně

Situace syrských obyvatel je přitom kritická. Podle OSN ze Sýrie utíká každý týden přes 40 tisíc lidí. Do měsíce tak může být uprchlíků v okolních zemích přes jeden milion. Vyplývá to ze statistiky, kterou ve středu Radě bezpečnosti představil Vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres. „Pokud se budou věci zrychlovat jako dosud, bude to trvat méně než měsíc a dosáhneme toho čísla. Jen za poslední noc, a jen do Jordánska, uteklo 4 585 lidí,“ uvedl.

Počet utečenců se podle průzkumu organizace za poslední rok téměř ztrojnásobil. Tři čtvrtiny přitom tvoří ženy a děti. Většina syrských utečenců se uchýlila do sousedních zemí, tedy Turecka, Libanonu, Jordánska a Iráku. Řada jich však odešla i do Egypta. Podle odhadů OSN zemřelo v krvavých bojích za téměř dva roky konfliktu na 70 tisíc lidí.

Podle Hollanda závisí řešení syrské krize na Putinovi

Shodné cíle při řešení syrské krize i rozdílné pohledy na cesty k jejich dosažení konstatovali ruský prezident Vladimir Putin a jeho francouzský protějšek François Hollande v Moskvě. Hollande, který ještě před rozhovory označil Putina za klíčovou figuru pro řešení syrské krize, nicméně ocenil pokrok ve sblížení stanovisek. Zopakoval, že Francie podobně jako jiné západní země požaduje Asadův odchod z čela země, zatímco Rusko soudí, že „jen samotní Syřané mají rozhodovat o osudu své země“.

„Nehledě na rozdíly v postojích Francie a Ruska vystupujeme za zachování územní celistvosti Sýrie. Nelze připustit, aby syrské tragédie využila radikální uskupení, mezinárodní teroristé,“ zdůraznil Putin. „Cíl - zabránit rozpadu země a politickému chaosu - máme společný, i když máme rozpory ohledně cest k jeho dosažení,“ řekl Hollande. Současně apeloval na co nejrychlejší řešení krize.

Vydáno pod