Sebevražedné útoky v Damašku si vyžádaly dvacet mrtvých

Při útoku sebevražedného atentátníka v centru syrského Damašku zemřelo v neděli nejméně 20 lidí. Podle agentury Reuters o tom informovalo syrské ministerstvo zahraničí, podle kterého šlo o první podobně krvavý útok v metropoli od března. Na náměstní Tahrír odpálil nálož v autě sebevražedný atentátník. Byl jedním ze tří, kteří se pokoušeli spáchat útok. Další dvě nálože v autě se bezpečnostním složkám podařilo zlikvidovat.

„Úřady sledovaly tři auta se sebevražednými atentátníky, dvě z nich se jim podařilo u vjezdu do Damašku na silnici, která vede k letišti, zlikvidovat. Třetí auto úřady obklíčily na náměstí Tahrír, terorista se však následně vyhodil do povětří. Několik lidí přišlo o život a další byli zraněni,“ uvedla syrská televize.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že kromě 20 mrtvých výbuch také zranil desítky dalších lidí včetně žen a dětí. Atentátník se však nedostal ke svému zamýšlenému cíli, jinak by bilance byla ještě tragičtější, prohlásil úřad.

Státní agentura SANA s odvoláním na policejní zdroj uvedla, že sebevražední atentátníci ve dvou autech odpálili nálož na silnici, která vede k letišti. Třetí sebevražedný atentátník spáchal útok na východě Damašku. „Slyšeli jsme střelbu okolo 06:00 (04:00 SELČ) a následně výbuch, který zničil okna okolních domů,“ řekl agentuře AFP Muhammad Tináví, který žije u náměstí Tahrír. Dodal, že na místě vojákům pomáhali zaměstnanci Červeného půlměsíce.

Od začátku války v Sýrii v roce 2011 zůstal Damašek, kde sídlí vláda prezidenta Bašára Asada, ostrými boji nedotčen. Sebevražední atentátníci však ve městě spáchali několik útoků, při kterých zabili desítky osob.

Série výbuchů u Damašku
Zdroj: Reuters/Stringer

Je to již druhý útok v posledních měsících

Je to již druhý podobný útok u syrského hlavního města v posledních měsících. Na konci května auto naplněné výbušninami explodovalo u Damašku na silnici k mezinárodnímu letišti. Vůz vybuchl v okamžiku, kdy se blížil ke kontrolnímu stanovišti vládních jednotek. Zemřeli tehdy dva lidé, zřejmě atentátníci.

V březnu si série čtyř teroristických útoků v Damašku vyžádala více než  sto životů. Ke dvěma z nich se přihlásila bývalá odnož teroristické sítě Al-Káida.