Rusko prodloužilo sankce proti EU do konce příštího roku. Jde hlavně o zákaz dovozu potravin

Ruský prezident Vladimir Putin prodloužil až do konce příštího roku platnost ruských opatření, přijatých jako odpověď na sankce Evropské unie. Oznámila to ruská média s odvoláním na prezidentův výnos. Jde hlavně o zákaz dovozu západních potravin, který Rusko vyhlásilo v srpnu 2014 v reakci na sankce Západu, přijaté kvůli ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym a propuknutí ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny.

Moskva tak reagovala na prodloužení hospodářských sankcí ze strany EU, které ve středu schválily členské země. Unie sankce svázala s prosazením mírových dohod z Minsku, platit budou nejméně do konce ledna 2018.

Prodloužení ruských protisankcí předesílal ve čtvrtek ruský premiér Dmitrij Medvěděv. „Samozřejmě budeme reagovat adekvátně. Vláda předloží návrh na prodloužení odvetných opatření ještě o rok, tedy do 31. prosince 2018,“ řekl premiér.

Rusko zakázalo dovážet potraviny z EU, USA, Austrálie, Norska, Kanady a dalších zemí. Na seznamu zakázaných produktů jsou především masné a mléčné výrobky, ryby, ovoce a zelenina.

Moskva i nadále popírá, že se na ukrajinském konfliktu přímo podílí.