Exmanažeři firmy TEPCO u soudu odmítli vinu za Fukušimu

Tři bývalí manažeři elektrárenské společnosti TEPCO, která provozovala jadernou elektrárnu Fukušima, u soudu odmítli, že by nesli trestní odpovědnost za havárii elektrárny z března roku 2011. Soud v Tokiu rozhoduje o jejich obvinění z nedbalosti s možným následkem. Tvrdili, že jí nemohli zabránit, zároveň se ale omluvili za problémy, které způsobila. Podle pozorovatelů je málo pravděpodobné, že budou uznáni vinnými.

Elektrárnu 11. března 2011 zatopila ničivá přívalová vlna tsunami způsobená mimořádně silným zemětřesením. To vedlo k poškození tří tlakových nádob reaktoru, explozím a úniku radiace.

Před soudem stanuli 77letý Cunehisa Kacumata, který byl v době neštěstí předsedou firmy TEPCO, a dva tehdejší místopředsedové Sakae Muto (66) a Ičiró Takekuro (71). O tom, že stanou před soudem, rozhodl zvláštní výbor občanů.

Trojice podle obvinění nepřijala dostatečná bezpečnostní opatření navzdory varováním, že elektrárnu Fukušima může ohrozit tsunami. Soud má přinést odpověď na otázku, zda si bývalí šéfové firmy TEPCO mohli být rizika vědomi a zda mohli přijmout preventivní opatření.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Omlouvám se za obrovské potíže, které obyvatelům regionu a celé země přinesla vážná nehoda, která způsobila únik radioaktivního materiálu,“ řekl Kacumata a zdůraznil, že nemohl předvídat riziko plynoucí z velké vlny tsunami.

Soud zkoumal 230 důkazních materiálů

Proces začal předložením více než 230 důkazních materiálů, včetně elektronické korespondence mezi bezpečnostními experty a oběma viceprezidenty firmy TEPCO. Z ní údajně vyplývalo, že si byli vědomi potřeby dodatečných opatření na zabezpečení elektrárny před tsunami.

Obhájci obviněných uvedli, že tsunami poškodila elektrárnu mnohem víc, než experti pro takový případ odhadovali, a jakékoli kroky podniknuté na základě těchto odhadů by katastrofě nemohly zabránit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zemětřesení a následná přívalová vlna tsunami připravily 11. března 2011 v Japonsku o život téměř 19 tisíc lidí a způsobily největší nukleární neštěstí ve světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986. Únik radiace ve Fukušimě si vyžádal evakuaci asi 160 tisíc osob.

Vydáno pod