Chilští záchranáři uspěli napůl: Dvacet ze 46 uvízlých kosatek nepřežilo

Santiago - Skupina 46 kosatek černých uvízla na pláži na nejjižnějším cípu chilské pevniny. Chilské armádě se za pomoci místních rybářů povedlo dostat 26 těchto kytovců na otevřené moře. Dvě desítky kosatek však na mělčině poblíž přístavu Punta Arenas uhynuly. Zachránit více velryb znemožnila odlehlost pláže a nezvykle nízká hladina moře při odlivu.

Záchranná akce začala již v neděli, kdy posádka jedné z rybářských lodí oznámila, že rozsáhlá skupina kosatek zabloudila do mělkého moře a skončila na suchu. Armáda ihned vyslala loď, která se spolu s rybářskými čluny snažila dostat co nejvíce kytovců zpátky do vody. Manipulace s nimi není jednoduchá, neboť kosatky černé, které jsou příbuzné delfínům, váží až dvě tuny a dorůstají délky až šesti metrů.

Přesný důvod osudové chyby kosatek není znám, experti se domnívají, že je buď pronásledoval nějaký mořský dravec, nebo vůdčí kosatka prostě ztratila orientaci.

Ve vodách omývajících jižní cíp Jižní Ameriky nebývá masový úhyn kytovců častý, daleko častěji hlásí podobné případy Austrálie či Nový Zéland. Úřady nyní chtějí okolí přístavu Punta Arenas monitorovat, aby zabránily dalším možným tragédiím.