Pomoc pro americké válečné veterány bez výsluh. Budou mít nárok na psychologickou péči

Psychologická pomoc pro všechny americké válečné veterány (zdroj: ČT24)

Američtí veteráni, kteří museli opustit armádu bez výsluhy a dalších výhod, budou mít nově nárok na psychologickou péči. Od července bude poskytnuta všem, kteří prošli zkušeností z válečných konfliktů. Jde o jeden z malých kroků, který by jim měl pomoci na další cestě životem, který je právě traumatizujícími zážitky mnohdy výrazně poznamenán.

Veterán americké armády Kristofer Goldsmith odjel jako devatenáctiletý do války v Iráku. Scény plné násilí, utrpení a smrti měl před očima každý den. Svou první misi tak už nikdy nedostane z hlavy. „Velkou částí mých povinností bylo dokumentovat oběti mučení a vražd,“ přibližuje Goldsmith.

Hrůzné zážitky ho pronásledovaly i po návratu a rozvinuly se u něj v posttraumatickou stresovou poruchu. Strach, úzkost a noční můry utápěl v alkoholu, před dalším vysláním na frontu se ještě na základně pokusil o sebevraždu. Tím pro něj začala mnohem těžší bitva – o vlastní přežití.

Četař s mnoha vyznamenáními byl totiž kvůli tomuto pochybení z armády propuštěn s horším posudkem a omezenými výhodami. „Můj vojenský posudek vypadá spíš jako trestní rejstřík, takže když jsem se vrátil domů, byl jsem v podstatě nezaměstnatelný. Měl jsem ale stále přístup do sdružení veteránů a to mi zachránilo život,“ vysvětluje Goldsmith. 

Podobný posudek, a tedy i osud má podle amerického Úřadu pro záležitosti veteránů víc než půl milionu vojenských vysloužilců. Odhaduje, že kolem 40 tisíc jich žije jako bezdomovci na ulici. Počet vojáků, kteří si vzali život, je v posledních letech vyšší než počet těch, kteří padli v boji.

Kristofer Goldsmith chce lepší podmínky pro ty, kteří – stejně jako on – přežili, ale kvůli prohřešku ve službě ztratili nárok na zdravotní péči i další benefity. Teď má důvod k oslavě: od července mohou veteráni využít psychologickou pomoc po dobu 90 dní.

„Začneme poskytovat péči o duševní zdraví i těm, kteří byli propuštěni bez nároku na ni,“ potvrdil ministr pro záležitosti veteránů David Shulkin. Bez pomoci a podpory už přitom zůstávali i někteří veteráni první a druhé světové války, kteří se nedokázali vyrovnat s těžkými psychickými stavy a plnit všechny rozkazy. Mnohé z nich po návratu čekal soudní proces a vězení.

  • Vzorem pro Spojené státy a ostatní země je Velká Británie. Novodobí veteráni z válek v Iráku, Afghánistánu nebo na Balkáně mají úctu i zdravotní péči a díky nabídce rekvalifikačních programů se jim podařilo znovu rychle začlenit do společnosti.